Binnenkort

Opera op radio en tv: week 23

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio en tv. In week 23 (5 – 11 juni) klinkt Anna Caterina Antonacci’s bezoek aan Nederland nog even na en is er een moderne opera van John Adams over de uitvinder van de atoombom te zien.

Zaterdag 4 juni

La Boheme (G. Puccini)
Radio4 maakte op 21 mei een opname van La Bohème van de Nationale Reisopera, die nu wordt uitgezonden. Met name Anita Watson als Mimi kreeg goede pers, ook op Place de l’Opera. Het orkest van de Reisopera stond onder leiding van Patrick Davin. De andere rollen waren bezet met onder andere Stephanie Corley als Musetta, Roderick Kennedy als Benoit en Thomas Oliemans als Marcello.
Radio4: 19.00 u.

Norma (V. Bellini)
De Nederlandse Opera produceerde deze Norma in 2006 in Het Muziektheater in Amsterdam. Hasmik Papian zong de titelrol, dirigent Julian Reynolds leidde het Nederlands Kamerorkest, het Koor van De Nederlandse Opera en de solisten Hugh Smith, Giorgio Giuseppini, Irini Tsirakidis, Anna Steiger en Carlo Bosi.
BravaNL: 2.30 u.

La pietra del paragone (G. Rossini)
Dit werk was Rossini’s eerste opdracht voor La Scala in Milaan. U ziet een versie uit Madrid, uit het Teatro Real. Op het podium stonden het koor en orkest van het Teatro Real, Laura Brioli, Marie-Ange Todorovich, Raúl Giménez en Pietro Spagnoli.
BravaNL: 18.00 u.

Anna Caterina Antonacci (foto: Serge Derossi).

Carmen (G. Bizet)
Het waren vooral de stukken uit Bizets Carmen waarmee sopraan Anna Caterina Antonacci afgelopen zaterdag indruk maakte in de Rotterdamse Doelen. Morgen (zondag 5 juni) is de opname van dat concert bij Radio4 te horen, deze tv-opname van Carmen stamt uit 2009 uit de Opéra Comique de Paris. Regisseur is Adrian Noble, het ensemble staat onder leiding van John Eliot Gardiner. Zijn Orchestre Révolutionnaire et Romantique en het Monteverdi Choir treden aan. De solisten zijn naast Antonacci onder andere Andrew Richards, Anne-Catherine Gillet, Matthew Brook en Virginie Pochon.
Mezzo: 20.30 u.

Trionfo del tempo e del Disinganno (G.F. Händel)
Dit uit 1707 daterende oratorium wordt uitgevoerd door het Gabrieli Consort & Players onder leiding van Paul Mc Creesh. Enkele van de solisten zijn sopraan Rebecca Bottone, tenor Roman Colett en alt Romina Basso. Zij was kort geleden nog in het Concertgebouw te horen. Deze opname komt van het Festival International d’Opéra Baroque de Beaune (2010).
Mezzo: 13.00 u.

Zondag 5 juni

Die Schuldigkeit des ersten Gebots (W.A. Mozart)
Dit ‘geistliches Singspiel’, geschreven door de elfjarige Mozart, werd tijdens het Salzburg Festival 2006 uitgevoerd door Michiko Watanabe, Bernhard Berchtold en Cordula Schuster. Het Mozarteum Orchester Salzburg werd geleid door Josef Wallnig.
BravaNL: 10.00 u.

Anna Caterina Antonacci
De Italiaanse sopraan deed op 28 mei de Rotterdamse Doelen aan. Het publiek was zeer enthousiast. Begeleid door het Rotterdamse Philharmonisch Orkest zong de diva aria’s van Mozart, Berlioz en Bizet, waaronder Carmen. Het orkest speelde zonder de zangeres nog de ouverture Der fliegende Holländer van Wagner. Dirigent was Christoph Ulrich Meier.
Radio4: 14.00 u.

Maandag 6 juni

Doctor Atomic (J. Adams)
De Nederlandse Opera bracht in 2008 een versie van deze twintigste-eeuwse opera van de Amerikaan Adams. Peter Sellars deed de regie, waarbij de rollen van natuurkundige J. Robbert Oppenheimer en zijn vrouw Kitty werden gezongen door Gerald Finley en Jessica Rivera. Andere solisten waren Eric Owens, Thomas Glenn en Jay Hunter Morris. Het Nederlands Philharmonisch Orkest stond onder leiding van Lawrence Renes
BravaNL: 20.30 u.

Andreas Scholl
Een concert van countertenor Andreas Scholl en de Accademia Bizantina onder leiding van Stefano Montanari met muziek van Henry Purcell. Scholl zingt liederen en aria’s uit onder meer de Fairy Queen, Dido and Aeneas en King Arthur.
Mezzo: 20.30 u.

Dinsdag 7 juni

Luisa Fernanda (F. Torroba)
Een grote naam staat in deze productie van het Teatro Real: Plácido Domingo. Verder zingen Nancy Herrera, Mariola Cantarero en Raquel Pierotti. De dirigent is Jesús López Cobos.
BravaNL: 18.00 u.

Woensdag 8 juni

Waldbühne-concert
Een Spaanse nacht in Berlijn. In de grote Waldbühne dirigeert Plácido Domingo de Berliner Philharmoniker en zingt sopraan Ana Maria Martinez. Ze voeren muziek uit van Chabrier, De Falla en Strauss II.
BravaNL: 20.00 u.

Donderdag 9 juni

Purcell
Tijdens het Festival International d’Opéra Baroque de Beaune in 2009 concerteerden het koor en orkest van La Fenice onder leiding van Jean Tubéry in een Purcell-programma. De Music for the Birthday & Funeral of Queen Mary stond op het programma.
Mezzo: 14.25 u.

Het uur van de wolf: Pierre Audi
Herhaling van een documentaire over de artistiek leider van De Nederlandse Opera en het Holland Festival.
Cultura24: 22.12 u.

Vrijdag 10 juni

Il Trovatore (G. Verdi)
De opname die wordt uitgezonden komt van het 60-jarige Bregenz Festival in 2007. De regie van deze Trovatore werd verzorgd door Robert Carsen. De Wiener Symphoniker stond onder leiding van Thomas Rösner. De solisten: Carl Tanner, Iano Tamar, Zeljko Lucic en Marianne Cornetti.
BravaNL: 20.30 u.

Altenberg Lieder (A. Berg)

Renée Fleming (foto: Andrew Eccles / Decca).

Renée Fleming zingt Bergs Altenberg Lieder, begeleid door Claudio Abbado en het Lucerne Festival Orchestra.
BravaNL: 23.40 u.

Weektip

Geheel onafhankelijk van dag en uur kunt u in het Radio4 Concerthuis via internet opnamen beluisteren die door de radiozender zijn gemaakt. De opname van de zeer geroemde Samson et Dalila van Camille Saint-Saëns uit de ZaterdagMatinee van 21 mei staat nu online. Het programmaboekje van deze uitvoering vindt u ook op de site. De recensie op Place de l’Opera was lovend. Zie de website van Radio4 Concerthuis.

Vorig artikel

Lehnhoffs Elektra: intens en intiem

Volgend artikel

Conlon: ‘Er zijn minder echt grote zangers’

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Basia Jaworski
    4 juni 2011 at 09:08

    Vanavond, 19.00 op BBC 3 (radio) – Werther van Massenet met Rolando Villazon en Sophie Koch