Binnenkort

Opera op radio en tv: week 28

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio en tv. In week 28 (9 – 15 juli) zijn de tips onder meer de Parijse uitvoering van Il Postino met Placido Domingo via webradio en Janáceks Missa Glagolitica als opening van het Proms-seizoen op BBC2.

Zaterdag 9 juli

La fanciulla del West (G. Puccini)
Niet die versie uit The Met, vol stoere Far West-decors, maar de versie uit Amsterdam met Eva-Maria Westbroek als Minnie in haar hardroze kamer, staat op het programma. De andere rollen werden in december 2009 gezongen door Lucio Gallo (Jack Rance), Zoran Todorovic (Dick Johnson), Roman Sadnik (Nick), Diogenes Randes (Ashby) en Stephen Gadd (Sonora). Nikolaus Lehnhoff deed de mise en scène, Carlo Rizzi stond voor het Nederlands Philharmonisch Orkest.
Mezzo: 20.30 u

Il Postino (D. Catán)

Placido Domingo (foto: LA Opera - Art Streiber)

De film Il Postino, over een postbode die op bezoek komt bij Pablo Neruda, is door Daniel Catán tot een opera omgebouwd. Hij ging in september 2010 in Los Angeles in premiere en werd onlangs door vrijwel dezelfde cast uitgevoerd in Parijs.
De webradio-uitzending van de opera, opgenomen op 20 juni jongstleden in het Théâtre du Châtelet in Parijs, biedt Placido Domingo in de hoofdrol als Neruda en Charles Castronovo als de postbode. Andere rollen zijn voor onder andere Amanda Squitieri, Cristina Gallardo-Domâs, Victor Torres en David Robinson. Het Orchestre Symphonique de Navarre staat onder leiding van Jean-Yves Ossonce, Ron Daniels was verantwoordelijk voor de mise en scène.
Radio France Musique: 20.00 u. (via de kabel of online)

Zondag 10 juli

Missa Solemnis (L. von Beethoven)
Concert uit 2005 bij de feestelijke heropening van de Frauenkirche in Dresden. De Sächsische Staatskapelle Dresden onder leiding van Fabio Luisi begeleidt het koor van de Sächsische Staatsoper Dresden en de solisten (Camilla Nylund, Birgit Remmert, Christian Elsner en René Pape).
BravaNL: 10.16 u.

Alexander Raskatov
NTR Podium brengt deze week een documentaire uit 2003 over de in Rusland geboren componist Raskatov. Zijn opera A Dog’s Heart eindigde op de tweede plaats op de jaartoptien 2010 van de Place de L’Opera-redactie. Deze documentaire gaat overigens over het concert voor altviool en orkest dat in de Zaterdagmatinee werd uitgevoerd door altviolist Yuri Bashmet en het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Valery Gergiev.
Nederland 2: 13.00 u.

Maandag 11 juli

Iestyn DaviesCountertenor Iestyn Davies treedt veel op in Frankrijk deze zomer, hij staat in september in een sterrencast in The Met in New York in Haendels Rodelinda en komt in december naar Amsterdam voor de Messiah. Davies voert met pianist Julius Drake liederen uit van Macrae, Poulenc en Faure in deze BBC-lunchtime-uitzending die live wordt uitgezonden vanuit Wigmore Hall in Londen.
BBC Radio 3: 14. 00 u. NL tijd

Iestyn Davies (foto: Marco Borggreve)

Dinsdag 12 juli

Le nozze di Figaro (W. Mozart)
De versie die The Royal Opera in 2008 maakte van Le nozze di Figaro werd gedirigeerd door Antonio Pappano. Erwin Schrott zong de hoofdrol, Susanna werd gezongen door Miah Persson, de graaf was Gerald Finely en de gravin Dorothea Röschmann.
BravaNL: 14.40 u.

Woensdag 13 juli

Drie liederen voor sopraan en orkest (F. Schubert)
Een klein kwartiertje Schubert met de stem en de looks van Renée Fleming en het Lucerne Festival Orchestra onder leiding van Claudio Abbado.
BravaNL 17.33

Donderdag 14 juli

Saint Francois d’Assise (O. Messiaen)
De rol van Franciscus van Assisi werd in 2008 bij De Nederlandse Opera gezongen door Rod Gilfry. Ingo Metzmacher dirigeerde de omvangrijke partituur bij het Residentie Orkest en het koor van De Nederlandse Opera. De andere hoofdrollen waren van Camilla Tilling, Hubert Delamboye, Henk Neven, Tom Randle en Armand Arapian.
BravaNL: 13.30 u.

Vrijdag 15 juli

Messiaen
‘Le charme des impossibilités’ is de titel van een documentaire van Nikolas Buenaventura Vidal over een ander werk van Olivier Messiaen, zijn Quatuor pour la fin du Temps. Het werd geschreven in een gevangenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de daar aanwezige instrumenten. Meteen erna zendt Mezzo de opera uit die gisteren op BravaNL te zien was, Saint François d’Assise.
Mezzo: 11.15 u.

Missa Glagolitica (L. Janáček)
De opening van het 2011-seizoen van The Proms in Londen wordt live uitgezonden door BBC 2. Op deze eerste avond in de Royal Albert Hall staat muziek van Liszt op het programma en daarna de Missa Glagolitica van Janáček. In dat werk zingen onder andere sopraan Hibla Gerzmava, mezzo Dagmar Pecková en tenor Stefan Vinke. Verder treden de koren en het orkest van de BBC op, de BBC Singers, het BBC Symphony Chorus en het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Jiří Bělohlávek.
BBC2: 21.00 u. NL tijd

Weektip

In het Zomeravondconcert op Radio4 kunt u op dinsdag 12 juli eerst luisteren naar sopraan Claron McFadden bij het Metropole Orkest en daarna naar bijzondere muziek uit Spanje: de Accademica del Piacere onder leiding van Fahmi Alquai, viola da gamba met Arcángel, flamencozang. De opname is gemaakt op het Granada International Music Festival op 6 juli.
Radio4: 20.00 u.

Vorig artikel

Barenboim tekent tien jaar bij in Berlijn

Volgend artikel

Ticciati artistiek leider Glyndebourne

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.