AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Harvey, Olga en Nina

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 105.

De Morgen en de Munt
Kurt van Eeghem is de nieuwe operareporter van de Vlaamse krant De Morgen. Hij keek rond in het verbouwde operahuis De Munt in Brussel en was “onder de indruk bij het herontdekken van die vertrouwde omgeving – fraai afgestoft en mooier dan ooit”. Vandaag wordt het gebouw officieel geopend.

Harvey treft cultuur
Ook de culturele wereld in Houston is getroffen door het natuurgeweld. De openingsavond van het nieuwe seizoen van de Houston Symphony is afgelast.

Succesverhaal
Eind deze week begint het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. Sopraan Pretty Yende won in 2008 en doet het, getuige dit interview met de New York Times, niet gek.

Eerste schooldag
Tony Butiurca, Stephanie Desjardins… namen die u wellicht niets zeggen. Maar dat is een kwestie van tijd, want ze vormen, met nog negen anderen, de nieuwe klas van de Dutch National Opera Academy. Zoals directeur Maria Riccarda Wesseling onthulde in de podcast van Place de l’Opera staat Britten op het lesprogramma.

Librettist vaak vergeten
Bij een opera valt de naam van de componist veel vaker dan die van de schrijver van de teksten. Van librettist Mark Campbell gaan dit jaar zes producties in première.

Красивое пение в de Doelen
Het plan bestond al lang, de crowdfunding leverde voldoende op en daarom werken de broers Neven en pianist Hans Eijsackers deze dagen aan de opname van een cd met Russisch repertoire.

Nina sluit Proms
Het repertoire is met onder meer delen uit Tristan und Isolde van Wagner niet heel luchtig en met Nina Stemme als vocale ster wordt de indoor-versie van de Last Night of the Proms niet alleen pret.

Opera in Europa
In heel Europa zijn de komende maanden bijzondere operaproducties te zien met bekende namen in de hoofdrollen. Denk aan Fra Diavolo in Rome met John Osborn en Pretty Yende of de langverwachte nieuwe enscenering van La bohème in Londen door Richard Jones. In die productie zingen onder anderen Michael Fabiano, Mariusz Kwiecien en Nadine Sierra.

Geen Mimì maar Bryan
Op het operapodium is het vooral MV, al gaat het verhaal wel heel vaak over MMV of VVM. En soms is er een MM of VV van een fantasierijke regisseur of in het geval van een ‘Hosenrolle’. Maar off stage bestaat LHBTQ wel.

De tekst op een schermpje
De Wiener Staatsoper heeft zijn titelsysteem vernieuwd. Bezoekers kunnen nu zes talen kiezen op een in de stoelen ingebouwde tablet

#Zinin
Dirigent James Gaffigan komt in september naar Amsterdam en kijkt daarnaar uit.

Merry Xmas
We troffen in een supermarkt al een schap aan met kruidnoten. Het is zo weer december.

De juffrouwen van de platenhoes
We komen er niet uit: is dit nou supermodern of gaan we terug naar de tijd van de platenhoezen die fotograaf Paul Huf met model Ann Pickford maakte? De muziek, en daar gaat het om, is op deze cd van onder anderen Vivaldi en Porpora.

Olga op de gracht
Ze was al een paar jaar niet meer in Amsterdam te horen – en volgens haar planning komt dat er voorlopig niet van – maar ze was toch even in de hoofdstad.

Vorig artikel

Ruhrtriennale: grandioos geacteerde Pelléas

Volgend artikel

Documentaire Mariken op Film by the Sea

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.