Binnenkort

Opera in de media: week 33

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 33 (13 – 19 augustus 2016) onder meer aandacht voor twee delen van de Ring uit Bayreuth op de radio en de uitreiking van de Grachtenfestivalprijs 2016 in Amsterdam.

Video

Verdi op Brava
Macbeth van Verdi staat dit jaar op de planning van Opera Spanga, met Marcel van Dieren in de titelrol. Op Brava is op de late zondagavond een opname van dezelfde opera te zien vanuit het Royal Opera House in Londen. Dirigent Antonio Pappano leidde het orkest en de solisten, waaronder Simon Keenlyside en Liudmyla Monastryrska als het echtpaar Macbeth.
Brava: maandag 15 augustus om 00.01 uur.

Scène uit Don Giovanni bij De Nationale Opera, 2011, met Judith van Wanroij als Donna Elvira en José Fardilha als Leporello. (© Hans van den Bogaard)
Scène uit Don Giovanni bij De Nationale Opera, 2011, met Judith van Wanroij als Donna Elvira en José Fardilha als Leporello. (© Hans van den Bogaard)

Horizontale Giovanni
De Don Giovanni die Holland Opera komende week in première brengt, belooft een flink stuk dynamischer te worden dan de enscenering die het duo Morabito/Wieler voor De Nationale Opera maakte. Die speelde zich vooral af in bedden. Op Brava is die markante versie nog eens te zien. Ingo Metzmacher stond voor het Nederlands Kamerorkest. In de hoofdrollen zongen onder anderen Pietro Spagnoli (Don Giovanni), Mario Luperi (Il Commendatore) en Myrtò Papatanasiu (Donna Anna).
Brava: dinsdag 16 augustus om 00.01 uur.

Audio

Butterfly in de Matinee
“Sopraan Lianna Haroutounian deed het publiek in de tweede akte massaal naar de zakdoeken grijpen”, zo opende de Place de l’Opera-recensie van Madama Butterfly in de NTR ZaterdagMatinee van januari dit jaar. De opname van die middag, met solisten als Marie-Nicole Lemieux en Arnold Rutkowski, wordt herhaald door Radio 4. Dirigent voor het Radio Filharmonisch Orkest was Pietro Rizzo.
NPO Radio 4: zaterdag 13 augustus om 14.00 u.

Ring op de radio
Het ARD Radiofestival biedt dit weekend twee avonden Wagner vanuit Bayreuth. Op zaterdag zendt men de opname uit die op 29 juli gemaakt werd van Siegfried, het derde deel uit Der Ring des Nibelungen. Solisten waren onder anderen Stefan Vinke als Siegfried, Andreas Conrad als Mime en Catherine Foster als Brünnhilde. Het orkest werd geleid door Marek Janowski.
WDR3/NDR Kultur: zaterdag 13 augustus om 20.00 u.

Een dag later is het slotdeel van de Ring, Götterdämmerung, te horen uit Bayreuth. In de regie van Frank Castorf stonden onder anderen Markus Eiche als Gunther, Albert Dohmen als Alberich en Marina Prudenskaya als Waltraute op het podium van het Festspielhaus. De muzikale leiding had Marek Janowski.
WDR3/NDR Kultur: zondag 14 augustus om 20.00 u.

Danielle de Niese. (© Chris Dunlop / Decca)
Danielle de Niese. (© Chris Dunlop / Decca)

Danielle in Edinburgh
Sopraan Danielle de Niese reist vanaf haar landgoed in Engeland naar Edinburgh voor een optreden met het Dunedin Consort tijdens het festival in die stad. Hun uitvoeringen in de Queen’s Hall van werken van Händel is live te horen op de BBC Radio.
BBC Radio 3: maandag 15 augustus om 12.00 u.

Verdi in Verbier
Het Radio 4 Zomeravondconcert brengt een opname van het Verbier Festival, gemaakt op 29 juli jongstleden. Het Verbier Festival Orchestra en het Oberwalliser Vokalensemble onder leiding van Jesus Lopez-Cobos brachten de opera Falstaff van Verdi. Solisten waren onder anderen Bryn Terfel en Erika Grimaldi.
NPO Radio 4: maandag 15 augustus om 20.00 u.

Mahler in Londen
Ook vanaf de Proms blijft de BBC komende week uitzenden. Het Hallé-orkest onder leiding van Mark Elder begeleidt de solisten Alice Coote en Gregory Kunde in Das Lied von der Erde van Mahler in de Royal Albert Hall.
BBC Radio 3: dinsdag 16 augustus om 20.00 u.

Prijs voor talent
Tijdens het Amsterdamse Grachtenfestival wordt jaarlijks een prijs uitgereikt aan jonge musici en zangers. Voor de finale zijn het Amatis Piano Trio, pianiste Sophiko Simsive en sopraan Laetitia Gerards genomineerd. Een jury van muziekjournalisten van de oude media, met onder anderen Frederike Berntsen (Trouw) en Biëlla Luttmer (de Volkskrant), bepaalt de winnaar. De finaleavond wordt live uitgezonden op Radio 4.
NPO Radio 4: woensdag 17 augustus om 20.00 u.

Janáček concertant
Een concertante uitvoering van Janáčeks opera Věc Makropulos in de Royal Albert Hall wordt door de BBC-radio uitgezonden in het kader van de Proms. Dirigent Jirí Belohlávek leidt het BBC Symphony Orchestra, de BBC Singers en een cast met onder anderen Karita Mattila als Emilia Marty.
BBC radio 3: vrijdag 19 augustus om 20.30 u.

Weektip

Terugblik van Glyndebourne
Onder muzikale leiding van Ivor Bolton werd tijdens het Glyndebourne Festival van vorig jaar Saul van Händel opgevoerd. De grootschalige regie was van Barrie Kosky. De opname is zondagnacht om 01.50 uur te zien op Arte. In de hoofdrollen zongen Christopher Purves (Saul), Iestyn Davies (David) en Lucy Crowe (Merab).
Arte: maandag 15 augustus om 01.50 u.

Vorig artikel

Neven zingt Mahler op Orlando Festival

Volgend artikel

Opera in Aix: Kalîla wa Dimna

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.