Binnenkort

Opera in de media: week 37

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 37 (5 – 12 september 2014) onder meer aandacht voor het optreden van Bernard Haitink met Anne Schwanewilms en voor tweemaal Camilla Tilling in Gluck en Bach.

Video

Vladimir Jurowski (foto: Chris Christodoulou).
Vladimir Jurowski (foto: Chris Christodoulou).

Proeven aan Fledermaus
Dit najaar brengt Opera Zuid een nieuwe productie van Die Fledermaus van Johann Strauss in de theaters. Vanaf 12 november toert de voorstelling langs zalen in onder meer Maastricht, Tilburg en Leeuwarden. Voorproeven aan het werk van Strauss kan bij BravaNL, met een versie die in 2007 voor Glyndebourne werd geproduceerd. Rosalinde zal bij Opera Zuid gezongen worden door Kim Savelsbergh, in Engeland was het Pamela Armstrong. Thomas Allen zong in de Britse productie de rol van Eisenstein, in Nederland zal Willem de Vries dat doen. Muzikale leiding over het eigen koor van Glyndebourne en het London Philharmonic Orchestra had Vladimir Jurowski. Stephen Lawless tekende voor de regie.
BravaNL: zaterdag 6 september om 13.23 u.

Mahler Vier in de NTR ZaterdagMatinee
Het optreden van Bernard Haitink met sopraan Anne Schwanewilms op zaterdag in de NTR ZaterdagMatinee is rechtstreeks te zien op NPO Cultura. Aan het slot klinkt de vierde van Mahler, ervoor speelt het Radio Filharmonisch Orkest Liebestod uit Tristan und Isolde van Wagner en de Sieben frühe Lieder van Berg, ook met sopraan Anne Schwanewilms. De uitzending wordt maandagavond laat herhaald op NPO 2, om 0.05 u.
NPO Cultura: zaterdag 6 september om 14.00 u.

Audio

Haitink in Amsterdam
Spraakmakend was het al, het geplande optreden van dirigent Bernard Haitink bij het Radio Filharmonisch Orkest, en met de vervanging van Christiane Karg door Anne Schwanewilms wordt daar nog een geluk bij een ongeluk aan toegevoegd. Wat er gebeurt op zaterdagmiddag in het Amsterdamse Concertgebouw staat in de aankondiging, het beluisteren van het unieke concert kan op Radio 4.
Radio 4: zaterdag 6 september om 14.00 u.

Camilla Tilling (foto: Mats Widén).
Camilla Tilling (foto: Mats Widén).

Glucks Orfeo
Bij deze Orfeo wordt niet gedanst, maar het gaat dan ook niet om de Monteverdi-Orfeo maar die van Gluck. Orfeo ed Euridice uit 1762 klonk tijdens de Mozartwoche Salzburg in januari dit jaar. In de hoofdrollen zongen countertenor Bejun Mehta, sopraan Camilla Tilling en sopraan Anna Quintans. Het Mozarteum Orchester Salzburg stond onder leiding van Marc Minkowski.
NDR Kultur: zaterdag 6 september om 20.00 u.

Bach in de zomer
De Matthäus-Passion van Bach begin september en dan ook nog geënsceneerd. Het gebeurt allemaal op zaterdag in de Londense Royal Albert Hall tijdens één van de laatste Proms-concerten van dit jaar. Regisseur Peter Sellars maakte deze versie in Berlijn en komt er nu mee naar Londen. De bezetting van de rollen en partijen is van een hoog sterrenniveau: Mark Padmore is de evangelist, Christian Gerhaher zingt de Christuspartij en andere vocale bijdragen zijn van Camilla Tilling, Magdalena Kožená, Topi Lehtipuu en Eric Owens. Het Berlijnse Radiokoor en de Berliner Philharmoniker staan onder leiding van Sir Simon Rattle.
BBC Radio 3: zaterdag 6 september om 20.00 u.

Rufus in de Albert Hall
Gelegd langs de klassieke meetlat komt zanger Rufus Wainwright met zijn sonore geluid niet zo ver, maar omdat hij op weg is naar zijn tweede opera als componist verdient zijn optreden toch aandacht. In de Royal Albert Hall geeft hij een ‘late night’-concert dat door de BBC-radio live wordt uitgezonden.
BBC Radio 3: donderdag 11 september om 23.15 u.

Weektip

IVC-finale van 2012
Terwijl in Den Bosch de spanning stijgt tijdens de voorronden van het Internationaal Vocalisten Concours, brengt BravaNL een herhaling van de finale van het vorige concours, twee jaar geleden. Toen waren inmiddels bekende(re) namen als Peter Gijsbertsen en Maria Fiselier tot de eindronde doorgedrongen. Bernadeta Astari was erbij en ook Gulnara Shafigullina, die komend najaar weer op tournee gaat met het Cosima-programma van Christiaan Kuyvenhoven. De posterboy van dit jaar, John Chest, was ook één van de finalisten. De deelnemers werden begeleid door Het Brabants Orkest onder leiding van David Parry.
BravaNL: donderdag 11 september om 21.09 u.

Vorig artikel

Welser-Möst vertrekt bij Wiener Staatsoper

Volgend artikel

Reisopera geeft Sweeney optimaal vorm

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

 1. Leen Roetman
  5 september 2014 at 16:38

  Het jubileumconcert van Bernard Haitink is ook te zien via NPO Cultura http://www.cultura.nl/genres/klassiek/2014/jubileumconcert_bernard_haitink.html

 2. Leen Roetman
  5 september 2014 at 16:43

  O, staat er al in! (Ik zocht eerst op livestreams via de website Concertgebouw maar die maakt nergens melding van.)
  Voor alle Mezzo TV ontvangers: elke avond om 17.00 uur wordt er een opera uitgezonden. (zaterdag om 20.30 uur). Programmagegevens via http://television.telerama.fr/tele/grille.php