Binnenkort

Matinee brengt horror in Concertgebouw

De ZaterdagMatinee opent zijn nieuwe seizoen zaterdag 3 september met een concertante uitvoering van Der Freischütz van Weber. Michael Schønwandt staat voor de Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor.

Het Concertgebouw (foto: Hans Samson).

Volgens de Matinee zat het publiek bij de wereldpremière van Der Freischütz in 1821 te rillen. De opera van Carl Maria von Weber is een horror vol lugubere scènes, waarvan de ‘Wolfsschluchtszene’ het bekendste is.

,,Met Der Freischütz nam de romantiek in de opera een aanvang. Het verhaal over de wanhopige Max die zijn ziel aan de duivel dreigt te verkopen om de mooie Agathe te kunnen trouwen, opende in feite de reeks Faust-opera’s in de negentiende eeuw”, beschrijft de Matinee. ,,Webers orkestbehandeling is virtuoos en suggestief, en het ingenieuze gebruik van volksmelodieën in de vocale partijen maakte eveneens school. Berlioz en Wagner dweepten met dit werk, dat de operageschiedenis voorgoed veranderde.”

Webers werk wordt uitgevoerd onder leiding van Michael Schønwandt, met koorinstudering van Michael Gläser. De cast bestaat uit onder andere tenor Marcel Reijans, de sopranen Silvana Dussmann en Christina Landshamer, bas-bariton Sebastian Holecek en bariton Henk Neven.

De opera wordt uitgevoerd in de Grote Zaal van het Concertgebouw en begint om 13.00 uur. Radio4 zendt de uitvoering live uit. Zie voor meer informatie de website van de ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Opera op de Uitmarkt

Volgend artikel

Tenor Salvatore Licitra zwaar gewond

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.