Binnenkort

DNO opent seizoen met Gluck-dubbel

De Nederlandse Opera opent op woensdag 7 september zijn nieuwe seizoen met Iphigénie en Aulide en Iphigénie en Tauride, twee opera’s van Christoph Willibald Gluck. De regie is in handen van DNO-directeur Pierre Audi, Marc Minkowski staat op de bok voor zijn eigen Les Musiciens du Louvre.

Gluck schreef zijn twee Iphigénie’s niet met de bedoeling er een double bill van te maken – tussen de wereldpremières van beide werken, allebei in de Opéra in Parijs, zat zo’n vijf jaar. Beide opera’s draaien echter rond dezelfde vrouw en de verhalen sluiten goed op elkaar aan. Aulide speelt zich af voor de Trojaanse oorlog, Tauride erna.

De Nederlandse Opera (DNO) licht toe: ,,De twee opera’s vormen het begin en het einde van Glucks operahervorming, waarmee hij de inmiddels verstarde vormen openbrak en de basis legde voor de ontwikkeling van het genre als een kunstvorm waarin alle elementen tot een dramatische eenheid zijn samengesmeed.”

In 2009 regisseerde Pierre Audi de beide werken voor de Brusselse Muntschouwburg. Met enige aanpassingen haalt hij dezelfde productie nu naar Amsterdam, om het seizoen van zijn eigen operahuis te openen.

De opera’s worden muzikaal vormgegeven door Les Musiciens du Louvre uit Grenolde, een ensemble dat de beroemde dirigent Marc Minkowski op zijn twintigste oprichtte en nog altijd leidt. Minkowski was ook vorig seizoen te zien bij DNO, in Roméo et Juliette van Gounod.

De cast van Iphigénie en Aulide telt de nodige grote namen. De titelrol wordt vertolkt door Veronique Gens. De Franse sopraan zong de rol ook tijdens de voorstellingen in Brussel.

Bas Nicolas Testé zingt de rol van Agamemmon. Hij was in 2010 nog bij DNO te zien in Les Troyens en Roméo et Juliette. Verder maakt Anne Sofie von Otter haar roldebuut als Clytemnestre. Zij is tevens voor het eerst te gast bij DNO.

De titelrol in Iphigénie en Tauride wordt vertolkt door Mireille Delunsch. Zij maakt haar debuut bij DNO. Zij zong de afgelopen tijd bij operahuizen in onder meer Parijs, Aix-en-Provence, Salzburg en Lyon.

Jean-François Lapointe zingt de rol van Oreste. Hij zong net als Testé in 2010 in de DNO-productie van Les Troyens. Andere solisten zijn onder andere Yann Beuron, Salomé Haller en de Nederlandse debutanten Simone Riksman en Rosanne van Sandwijk.

De Gluck-dubbel gaat op 7 september in première in Het Muziektheater in Amsterdam. Daarna volgen er tot en met 22 september zes voorstellingen. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Lees ook de discografieën van Iphigénie en Aulide en Iphigénie en Tauride.

Vorig artikel

Youtube-portret: Cristina Deutekom

Volgend artikel

Schultsz brengt Opernfestival Riehen vooruit

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.