Achtergrond

Youtube-portret: Cristina Deutekom

Zondag 28 augustus werd Cristina Deutekom 80 jaar. Deutekom is één van de grootste diva’s die Nederland gekend heeft. Zo’n 25 jaar lang liet ze operaliefhebbers over de hele wereld genieten van haar virtuoze stem. Een portret in beeld. Met dank aan Youtube.

Cristina Deutekom werd geboren in 1931 in Amsterdam als Christine Engel. Ze begon haar carrière als Christine Deutekom, vervolgens als Christina Deutekom en na haar doorbraak in Italië als Cristina Deutekom.

De sopraan maakte haar debuut in 1962 als Koningin van de Nacht in Mozarts Die Zauberflöte bij De Nederlandse Opera. Met die rol baande ze zich vervolgens een weg naar de allergrootste tonelen, tot aan de Metropolitan Opera in New York, waar ze de partij in 1968 zong.

Hieronder de beroemde aria ‘Der Hölle Rache’ uit Die Zauberflöte. Het is een audiofragment van haar optreden bij de Met.

Nadat Deutekom de wereld van haar kwaliteiten had overtuigd met de Mozart-rol begon ze ook in ander repertoire triomfen te oogsten. Zo zong ze in Mozart-opera’s als Don Giovanni, Così fan tutte, La clemenza di Tito en Die Entführung aus dem Serail.

Hieronder de aria ‘Martern aller Arten’ uit die laatste opera.

Deutekom veroverde Italië met grote belcanto-partijen van Rossini, Bellini en Donizetti. Hieronder zingt ze bijvoorbeeld ‘Son vergin vezzosa’ uit Bellini’s I puritani, een opname uit 1981, gevolgd door Deutekoms interpretatie van ‘Casta Diva’ uit Norma, ook van Bellini.

Naast Mozart en het belcanto-repertoire zong Deutekom al vroeg in haar carrière zware rollen, tot aan optredens in Wagner-opera’s in de Stadsschouwburg toe. Vooral met de dramatische Verdi-heldinnen vergrootte ze haar roem. Die roem plaatste haar naast praktisch alle grote tenoren van haar tijd, zoals Franco Corelli, Plácido Domingo, Luciano Pavarotti, Alfredo Kraus en Nicolai Gedda.

Hieronder zingt Deutekom ‘Ben io t’ivenni’ uit Verdi’s Nabucco. Het is een productie uit Florence, 1981, gedirigeerd door Riccardo Muti.

In 1985 beëindigde Deutekom na een hartaanval haar carrière. Daarom tot slot een kort fragment uit een tv-show rond Deutekoms afscheid, waarin de diva haarzelf bekijkt.

Vorig artikel

Tenor Salvatore Licitra zwaar gewond

Volgend artikel

DNO opent seizoen met Gluck-dubbel

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

7Reacties

 1. Spen1992
  30 augustus 2011 at 15:49

  Gefeliciteerd Cristina en bedankt voor alle geweldige opnames!

 2. 30 augustus 2011 at 21:05

  Ja zeker wat een mooie opnames bestaan er,nu de gelegenheid,om er een heleboel uit te brengen.vooral de prive opnames.

  Ben benieuwd of er nog wat aandacht aan besteed wordt.
  * 80 jaar GEFELICITEERD!!!!!

 3. 31 augustus 2011 at 01:22

  Geweldig! Geweldige zangeres, geweldige lerares, geweldig mens!
  I love you!

 4. joek
  17 september 2011 at 16:14

  geachte mevrouw deutekom, ik heb altijd van u genoten. ik heb u een aantal keer live gezien en ge hoord in de jaren voor uw afscheid. ik herinner mij i puritani… uw stem is natuurlijk geweldig, maar wat u erin legt , dat kan bijna niemand. u heeft mij in ieder geval heel erg veel gegeven met uw zang en nog, ik draai uw cds vaak en herinner me graag hoe u live klonk . een van de mooiste dingen die ik in mn leven heb mogen ervaren. dankuwel.. ik wens u fijne jaren en ik hoop dat u met vreugde terugkijkt op uw carriere . veel geluk, joek

 5. Franklin Langenberg
  19 september 2011 at 23:18

  KLieve christina

  vanaf mijn 14 luister en bewonder ik U al, ben bu 59
  Ik ben 20 jaar lid van Thalia geweest in de tijd van de eind 60 jaren
  Nog steeds heden ten dage liuster ik naar Uw muziek en ze zal noit vervelen
  Ik weet dat door de jaren heen Uw gezondheid te wensen heft over gelaten en dat stemt mij droevig, maar helas,
  Toch wil ik u van harte feliciteren en nog een aantal gioede jaren toewensen met hen die zo dioerbaar zinn
  Liefs en nooit uit mijn hart
  Frank Langenberg—Portugaç

 6. Anton Kuiper
  14 maart 2013 at 22:35

  Van Harte gefeliciteerd met uw verjaardag
  nog elke dag geniet ik van uw prachtige stem, wens u nog vele mooie jaren toe,
  mvg. A.Kuiper groningen

 7. 29 juli 2014 at 16:33

  mevr. CR.DEUTEKOM een fijne dag en veel dank