Binnenkort

Opera in de media: week 39

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 39 (24 – 30 september) onder meer aandacht voor de Iphigénie double bill op de radio en een hele avond Opera Zuid op BravaNL.

Vittorio Grigolo en Angela Gheorghiu (foto: Catherine Ashmore).

Faust live uit Covent Garden
U kunt er natuurlijk heen gaan en voor een luttele 235 pond één van de laatst beschikbare kaartjes kopen. Maar Faust van Gounod wordt via BBC Radio 3 ook gewoon bij u thuisbezorgd vanuit Covent Garden. Al is het jammer dat het radio blijft, met een cast van vocalisten die ook de looks hebben om een aangename avond te bieden.

Als we ons tot het geluid bepalen, merkt u dus weinig van de regie van David McVicar, maar des te meer van het werk van dirigent Evelino Pidò die voor het koor en orkest van het Royal Opera House staat. En dan de solisten: Faust wordt gezongen door tenor Vittorio Grigolo, Marguerite door sopraan Angela Gheorghiu en de bas René Pape is Méphistophélès. En verder zingt bariton Dmitri Hvorostovsky de rol van Valentin, mezzo Michele Losier is Siebel en de rol van Martha Schwerlein wordt vertolkt door mezzo Carole Wilson.

Tip: Op 10 december wordt Faust in de Metropolitan Opera in New York uitgevoerd, ook met René Pape en verder met Marina Polavskaya als Marguerite en Jonas Kaufman als Faust. Yannick Nézet-Séguin staat daar voor het orkest. Die avond wordt in vele bioscopen in het land en door Radio4 live uitgezonden.
BBC Radio 3: zaterdag 24 september om 19.45 u. (NL-tijd)

Scène uit Iphigénie en Tauride (foto: Ruth Walz).

De Iphigénie double bill van De Nederlandse Opera
Op Radio4 is in Opera Live de opname te horen die de NTR op 20 september maakte in Het Muziektheater. Tweemaal Iphigénie, en Aulide en en Tauride in een avondvullende combinatie.

Het enthousiasme voor Les Musiciens du Louvre en hun dirigent Marc Minkowski was onverdeeld, en dat gold ook voor de Iphigénie van Veronique Gens in het eerste deel. Hoe goed Mireille Delunsch die rol in het tweede deel zong, kunt u zelf beluisteren. In het deel dat in Aulide speelt, waren de solisten verder Salomé Haller als Diane, werd de rol van Agamemnon gezongen door Nicolas Testé en zong Anne Sofie von Otter zijn echtgenote Clytemnestra. Veel lof kreeg Frédéric Antoun voor zijn vertolking van Achille. Het Nederlandse aandeel bij de solisten: Martijn Cornet als Patrocle.

In deel twee was uiteraard ook weer het koor van De Nederlandse Opera van de partij en waren de solisten Laurent Alvaro, Jean-François Lapointe en opnieuw Salomé Haller. De priesteressen, waaronder Rosanne van Sandwijk en Simone Riksman, hadden naast zang een vrij uitgebreide choreografie. Peter Arink en Harry Teeuwen waren andere Nederlandse castleden.
Radio 4: zaterdag 24 september om 19.00 u.

Bach op zondagochtend
Mezzo zendt het concert uit dat Cappella Amsterdam en de Akademie für Alte Musik uit Berlijn onder leiding van Daniel Reuss gaven in de Basiliek in het Franse Vézelay. De opname stamt uit augustus 2010. Op het programma stond de Messe en si mineur van Bach. De solisten waren: Johanette Zomer, Maarten Engeltjes, Thomas Walker en Peter Harvey.
Mezzo: zondag 25 september om 10.50 u.

Limburgse avond op BravaNL
Een Limburgse avond klassieke muziek, zonder de grote violist van het Vrijthof. Dat kan. Achtereenvolgens zendt Brava de opera Faust van Gounod uit, gevolgd door Der Rosenkavalier van Strauss. Twee producties van Opera Zuid, met Het Limburgs Symfonie Orkest als begeleiding en solisten als Stanley Jackson, Harry Peeters, Willem de Vries, Marcel van Dieren en Karin Strobos. Die laatste zit natuurlijk ook in Der Rosenkavalier, waar ze Octavian zingt met Johanni van Oostrum als de Marschallin.
BravaNL: zondag 25 september om 18.00 en 20.30 u.

Ian Bostridge (foto: Ben Ealovega).

Vivaldi en Scarlatti live uit Wigmore Hall
Omdat Vivaldi bij de BBC componist van de week is, klinkt zijn muziek vanavond live vanuit Wigmore Hall in Londen. Al moet gezegd worden dat de vocale bijdragen in dit concert door Alessandro Scarlatti zijn gecomponeerd. Die worden gezongen door tenor Ian Bostridge (in februari 2012 in de serie Grote Zangers in het Muziekgebouw aan ’t IJ te zien) en begeleid door The English Concert onder leiding van Harry Bicket
BBC Radio 3: maandag 26 september om 20.30 u.

Weektip

Omdat er operaliefhebbers zijn die ook van jazz houden, is de weektip ditmaal de uitzending op Cultura24 van het optreden van Miles Davis en zijn band op 15 juli 1984 in het Tuinpaviljoen op het North Sea Jazz Festival in Den Haag. Trompettist Eric Vloeimans was er indertijd bij en noemde het een ‘magisch’ concert.
Cultura24: Dinsdag 27 september om 22.00 u.

Vorig artikel

Bas Matthew Rose maakt recitaldebuut

Volgend artikel

Vierde keer Salone dell'Opera in Amerongen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.