BinnenkortNieuws

Kameroperahuis lanceert nieuw seizoen

Het Kameroperahuis presenteert donderdag 20 oktober zijn nieuwe muziektheaterseizoen met een openbare kick-off in Theater Odeon in Zwolle. Het huis presenteert dit seizoen vijf producties, waarvan er één aansluitend aan de opening te zien is.

De rode draad in het nieuwe seizoen van het Kameroperahuis is: sterke vrouwen. De vijf producties vormen een ‘gevarieerd aanbod aan vernieuwend muziektheater’, aldus het Kameroperahuis.

Tijdens de kick-off in Theater Odeon vertellen de makers van de producties over hun werk. Aansluitend kan één van de producties, Persona van Studio Minailo, worden bezocht. Na afloop van de voorstelling zingt zangeres Maria Catharina latin jazz in de foyer.

Hieronder het volledige overzicht van het nieuwe Kameroperahuis-seizoen:

Studio Minailo heeft een muziektheatrale bewerking gemaakt van Ingmar Bergmans film Persona. Het werk gaat over de beroemde actrice Elisabet Vogler, die gestopt is met spreken en in een afgelegen huis aan zee tot rust probeert te komen. Daar krijgt ze gezelschap van de verpleegster Alma. Deze productie ging op 15 augustus in première tijdens het Grachtenfestival en is in oktober en november in Zwolle, Amersfoort, Amsterdam en Enschede te zien.

Met Bear v Shark brengt het Kameroperahuis een ‘filosofische satire over de impact van massamedia op ons menselijk (be)leven’. Het is een co-productie van ALBA Theaterhuis, COMPOST en het Kameroperahuis. De voorstelling is als concert te zien op 9 december in het Papenstraattheater in Zwolle, daarna als werkplaatspresentatie van het Kameroperahuis in januari 2012 in Theater Odeon en later als volledige productie tijdens de Operadagen Rotterdam 2012.

The Reclining Woman is een productie van componiste Astrid Kruisselbrink voor Muziektheater De Helling. In de voorstelling wordt ‘de vrouw’ vanuit de perspectieven van verschillende kunstenaars, dichters en schrijvers belicht. De voorstelling ging in april al in première tijdens het Festival Voi-Z en gaat in januari en februari 2012 in de serie Club Opera op tournee.

In de multimediale voorstelling De Dood van Poppaea wordt keizer Nero neergezet als hedendaags populist, die een machtsstrijd aangaat met zijn hoogzwangere vrouw Poppaea. De hoofdrollen worden vertolkt door Hans Dagelet en Caroline Cartens. De productie is van WILco en gaat in april en mei 2012 op tournee in de serie Club Opera.

Firma Weijland en het Kameroperahuis maken een stadsopera over de zigeunerkoningin Amalia Bandi, wiens graf in Zwolle na haar overlijden in 1925 een bedevaartsoord werd voor zigeneurs uit heel Europa. De productie gaat op 11 mei 2012 in première.

De kick-off van het nieuwe seizoen van het Kameroperahuis is gratis bij te wonen. Kaarten voor de aansluitende voorstelling van Persona kosten 16 euro. Zie voor meer informatie de website van het Kameroperahuis.

Hieronder de trailer van Persona:

Vorig artikel

La Gioconda: de opera der opera's

Volgend artikel

Barenboim nieuwe muzikaal directeur Scala

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.