Binnenkort

Bredero herleeft op het Grachtenfestival

Vierhonderd jaar geleden overleed dichter en toneelschrijver Gerbrand Adriaenszoon Bredero. Het Grachtenfestival brengt een eerbetoon aan hem met de nieuwe opera Niet de klucht van de koe, een samenwerking met het Kameroperahuis.

Promotiebeeld van Niet de klucht van de koe. (© Sarah Wijzenbeek)

De klucht van de koe uit 1612 is het beroemdste toneelwerk van Bredero. Het draait om een koe, een boer en een dief die iedereen te slim af is. Deze drie hoofdpersonages keren terug in de opera Niet de klucht van de koe van componist Brechtje, librettist Lisanne van Aert en regisseur Warre Simons.

In opdracht van het Kameroperahuis en het Grachtenfestival geven de makers een nieuwe kijk op Bredero’s klassieker. “Deze keer is alles anders”, beloven ze. “De koe is haar weiland ontgroeid en de boer laat geld groeien. De dief is haar obsessie voor het materiële verloren en verlangt nu naar een ideologische buit. Bredero’s iconische drietal heeft het onschuldige universum van de klucht definitief verlaten en ontwaakt in een absurd, duister en fysiek muziekdrama.”

Muzikaal beloven de makers een “absurde prog-rockopera”, met naast rock “barok instrumentaria, wrange ritmes en mierzoete melodieën”. De muziek wordt uitgevoerd door een kleine ensemble onder leiding van Nicolò Foron.

Sopraan Laetitia Gerards zingt de dief, sopraan Merlijn Runia vertolkt de koe en bariton David Visser is de boer.

Niet de klucht van de koe gaat op zondag 12 augustus in première in het Compagnietheater. Direct na afloop van de première gaat Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp in gesprek met de componist en de regisseur. Het publiek mag ook vragen stellen.

Na de première zijn er nog vier voorstellingen op 14 en 15 augustus (telkens 19.00 en 21.00 uur). Zie voor meer informatie de website van het Grachtenfestival.

Het Grachtenfestival maakte een uitgebreid item over de productie, te zien op YouTube:

De klucht van de koe  wordt ook voor kinderen bewerkt, als onderdeel van het Junior Grachtenfestival. Opera Dolleboelja vormt Bredero’s klucht om tot een familievoorstelling, getiteld De koe van de klucht, waarin de koe niet zomaar een “wandelend stuk vlees” is. Ze heet Moe en wordt verliefd op stier Boe. Voor de opera wordt gebruikgemaakt van klassieke muziek uit de afgelopen vierhonderd jaar. Behalve gezongen wordt er verteld en gedicht in de stijl van Bredero.

De koe van de klucht is van 11 tot en met 18 augustus te zien in het Erasmuspark in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van het Grachtenfestival.

Vorig artikel

Oper Leipzig speelt alle opera's van Wagner

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Barrie, Anita en Thomas

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.