Home » Binnenkort

Trionfo brengt Rossini’s eerste meesterwerk

26 oktober 2011 Geen reacties

Opera Trionfo geeft op 2 november La pietra del paragone van Rossini zijn Nederlandse première. De komische opera wordt beschouwd als het eerste meesterwerk van de componist. Laurence Dale regisseert, Ivo Meinen dirigeert. De cast bestaat uit jonge zangers.

Zoals vrijwel ieder seizoen brengt Opera Trionfo in het najaar een Nederlandse première op de planken. Vorig jaar speelde het gezelschap Mirandolina van Martinů, dit jaar produceert Trionfo een onbekend werk van een hele bekende componist: La pietra del paragone van Rossini.

De komische opera ging in 1812 in première in de Scala in Milaan. Het betekende de doorbraak van de toen twintigjarige Rossini. In het eerste seizoen werd de opera 53 keer opgevoerd, een succes dat de Scala nog niet eerder had meegemaakt.

,,Rossini pakte het publiek in met een al onmiskenbaar eigen stijl, lyrische aria’s, virtuoos belcanto en briljante ensemblestukken”, aldus Opera Trionfo. ,,Operakenners roemen het stuk als Rossini’s eerste meesterwerk.”

La pietra del paragone (De toetssteen) gaat over de jonge graaf Asdrubale. Hij verwerft een grote erfenis en krijgt daarop volop aandacht van nieuwe vrienden en drie vrouwen die met hem willen trouwen. Om de oprechtheid van hun interesse te testen verspreidt Asdrubale het gerucht dat hij bankroet is geraakt.

De Nederlandse première wordt geregisseerd door de Engelse regisseur Laurence Dale. Hij creëerde eerder in Nederland succesvolle producties bij de Nationale Reisopera, waaronder een double bill met La voix humaine en L’heure espagnole vorig seizoen.

Op de bok staat Ivo Meinen, die het Opera Trionfo Kamerorkest zal leiden. Meinen werkte als assistent van Ed Spanjaard, dirigeerde orkesten in binnen- en buitenland en is een fanatiek Rossini-liefhebber.

De rollen wordt bezet door jonge, talentvolle zangers – de belangrijkste pijler van Opera Trionfo. Graaf Asdrubale wordt vertolkt door Willem de Vries, de afgelopen seizoenen vaak bij Opera Zuid te zien. De drie dames die naar zijn hand dingen, worden neergezet door Eva Kroon, Anna Traub en Nicola Mills. De rest van de cast bestaat uit Ludovic Provost, Sebastien Romignon Ercolini, Job Hubatka en Arman Isleker.

Il pietra del paragone gaat op woensdag 2 november in première in de Leidse Schouwburg. Daarna zijn er tot en met 16 december nog negen voorstellingen te zien in theaters in heel Nederland. Zie voor meer informatie de website van Opera Trionfo.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.