Nieuws

Trionfo-oprichter Jeanne Companjen overleden

Jeanne Companjen is op dinsdag 29 juni overleden. Companjen richtte in 1998 Opera Trionfo op en was tot 2013 artistiek leider van het gezelschap, dat zich inzette voor jong talent en avontuurlijke programmeringen.

Jeanne Companjen.

Na in de jaren vijftig zang te hebben gestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam maakte Jeanne Companjen carrière als zangeres van liederen en oratoria. Ze trad tot in de jaren zeventig op, vaak met haar vaste recitalbegeleider Rudolf Jansen.

Companjen woonde jarenlang met haar familie in het buitenland (Afrika, Brussel, Parijs), maar vestigde zich in 1981 weer in Nederland en werd hoofddocent aan het conservatorium in Zwolle. Na haar pensioen in 1998 richtte ze Opera Trionfo op. Ze vond dat jonge zangers en regisseurs te weinig kansen kregen om zich te presenteren aan het publiek en dat het opera-aanbod te weinig avontuurlijk was. Met Trionfo wilde ze daar wat aan doen. ‘Ik wil ieder jaar iets doen wat niemand doet’, zei ze daarover in een interview met Place de l’Opera in 2009.

Onder leiding van Companjen bracht Opera Trionfo onder meer La pietra del paragone van Rossini, Les Mamelles de Tirésias van Poulenc, Viva la Mamma van Donizetti, Les Aventures du Roi Pausole van Honegger en de Nederlandse premières van Owen Wingrave van Britten en Skupoy van Pasjkevitsj. Companjen liet ook nieuwe opera’s componeren. Zo maakte Bart Visman de jeugdopera De Roep van de Kinkhoorn.

Companjen werkte regelmatig samen met onder anderen regisseur Jan Bouws en dirigent Ed Spanjaard. Ze gaf ruimte aan inmiddels bekende namen als Francis van Broekhuizen en Floris Visser om door te breken.

In 2013 nam Jeanne Companjen afscheid van Trionfo. Floris Visser volgde haar op en bracht producties als Fortress Europe en Antigona. In 2018 vertrok Visser bij Opera Trionfo. Sindsdien heeft het gezelschap geen producties meer geproduceerd.

Vorig artikel

Opera in de media: week 27 van 2021

Volgend artikel

DNOA speelt Die Fledermaus van Strauss

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.