Binnenkort

Opera in de media: week 46

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 46 (zaterdag 12 – vrijdag 18 november) onder meer aandacht voor het afscheid van Jaap van Zweden en tweemaal sopraan Lenneke Ruiten.

Jaap van Zweden (foto: Bert Hulselmans).

De maestro neemt afscheid
Het afscheid van Jaap van Zweden als chef van het Radio Philharmonisch Orkest is letterlijk in goede handen, want het publiek van de ZaterdagMatinee heeft een naam hoog te houden als klappers en juichers. Dat deden ze in elk geval al drie keer bij de buitengewoon succesvolle Wagner-opera’s die Van Zweden in het Concertgebouw dirigeerde.

Bij deze laatste keer staat bij Van Zweden – op weg naar een Met-debuut in de komende jaren – de Glagolitische mis van Janáček op de lessenaar. Solisten zijn sopraan Mária Porubcinová, mezzosopraan Judita Nagyová, tenor Raymond Very en bas-bariton Vladimir Baykov. Het Groot Omroepkoor ontbreekt ook deze keer niet.
Radio 4: zaterdag 12 november om 13. 00 u.
Internet: video-webcast vanaf 15. 00 u. op www.radio4.nl.

Die Frau ohne Schatten
Het NTR-programma Opera Live zendt vanavond een recente opname uit van de opera van Strauss, gemaakt op 29 juli 2011 in het Grosses Festspielhaus in Salzburg. Daar traden veel grote namen op in een voorstelling die werd gedirigeerd door Christian Thielemann voor de Wiener Philharmoniker.

U hoort onder andere Stephen Gould als Der Kaiser, Anne Schwanewilms als zijn echtgenote, Michaela Schuster als die Amme en Wolfgang Koch als Barak. Niet bovenaan op het affiche maar wel leuk om te vermelden is de medewerking van Lenneke Ruiten (later deze week te horen in een stralende Mozart-hoofdrol) als Zweite Dienerin. Christof Loy deed de regie van deze opera.
Radio 4: zaterdag 12 november om 19.00 u.

Wagner in Covent Garden
De BBC-radio neemt u mee naar het Royal Opera House in Covent Garden. Wagners Der fliegende Holländer werd daar onlangs hernomen in de 2009-productie van Tim Albery. Solisten: Stephen Milling, Anja Kampe, Endrik Wottrich, John Tessier en Egils Silins. Dirigent Jeffrey Tate stond voor het Royal Opera House Orchestra and Chorus.
BBC Radio 3: zaterdag 12 november om 19.00 u.

Fleming en Brownlee in Armida (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

Rossini in de Met
Ruim een jaar geleden werd in de Metropolitan Opera in New York de opera Armida van Rossini uitgevoerd. Place de l’Opera was ter plaatse (zie de recensie). In de cast zong onder andere Lawrence Brownlee, die op deze site uitgebreid aan het woord kwam. De hoofdrol van Armida werd gezongen door Renée Fleming, verder waren John Osborn, Keith Miller en de Zuid-Afrikaan Kobie van Rensburg te horen in de productie die werd geregisseerd door Mary Zimmerman. De opname dateert van 1 mei 2010.
Mezzo: zondag 13 november om 17.00 u.

Croft zingt Mozart
Richard Croft zingt eind deze week, op 19 november, de rol van Ghandi in de opera Satyagraha van Philip Glass in Live in HD vanuit New York. Vanavond is hij in een muzikaal gezien volstrekt andere sfeer te horen. Mozarts Mitridate wordt uitgevoerd door Marc Minkowski met zijn Musiciens du Louvre en naast Croft ziet u Netta Or, Miah Persson, Bejun Mehta en Ingela Bohlin. Regisseur Günter Krämer maakte deze productie voor de serie Mozart 22-opera’s in Salzburg.
BravaNL: zondag 13 november om 20.30 u.

Lenneke Ruiten (foto: Marco Borggreve).

Die Entführung aus dem Serail door Orchestra18c
Sopraan Lenneke Ruiten had afgelopen week haar ‘1 minute of fame’ bij De Wereld Draait Door met fraaie coloratuur en bestaat nu dus echt. Ze zingt de hoofdrol van Konstanze in Die Entführung aus dem Serail door Orchestra18c, of zoals we het ook kennen: het Orkest van de Achttiende eeuw. De musici van Frans Brüggen doen heel zelden opera en vieren hun jubileum met dit werk.

De tournee loopt nog, maar Radio 4 zendt de productie al uit. U hoort de succesvolle sopraan naast onder andere Cyndia Sieden als Blonde, Anders Dahlin als Belmonte en Michael Tews als Osmin. Tenor Marcel Beekman zingt de rol van Pedrillo. Sabri Saad El Hamus doet de spreekteksten. Het koor is Capella Amsterdam. De regisseur heeft – zo zagen we bij de première in De Doelen – de productie al helemaal voor radio-uitzending afgestemd.
Radio 4: maandag 14 april om 20.00 u.

Een monumentaal requiem
In het kader van de speciale aandacht die BravaNL deze week besteedt aan het Brabants Orkest is vanavond het requiem van Verdi te zien. Het orkest speelt onder leiding van dirigent Kees Bakels de Messa da requiem met het Tsjechisch Philharmonisch Koor Brno en als solisten Catherine Hunold (sopraan), Helen Lepalaan (mezzosopraan), Andrea Giovannini (tenor) en Henk van Heijnsbergen (bas).
BravaNL: woensdag 16 november om 21.55 u.

Live vanuit de Cité de la musique
Händels and Vivaldi’s bekendste opera-aria’s, die ooit door castraten werden gezongen, worden uitgevoerd door Nathalie Stutzmann en Max Emanuel Cencic. Het concert wordt live als stream uitgezonden op www.medici.tv.
Medici: donderdag 17 november om 20. 00 u.

Weektip

Deze week twee tips. Vanaf 12 november tot en met 3 december zal Œdipe van George Enescu in een regie van Àlex Ollé van La Fura dels Baus en onder de muzikale leiding van Leo Hussain gratis en integraal als stream beschikbaar zijn op de website van de Munt in Brussel.

Op www.medici.tv zijn twee interessante producties toegevoegd aan de catalogus: Werther van Massenet met Jonas Kaufmann en Sophie Koch is nu online te zien. Dat geldt ook voor Samson et Dalila van Saint-Saëns. Hoofdrollen in die productie zijn voor Torsten Kerl en Marianna Tarasova. De hele voorstelling is alleen in het betaalde abonnement te zien.

Vorig artikel

Meinen kan niet genoeg krijgen van Rossini

Volgend artikel

Youtube-portret: Annemarie Kremer

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Spen
    13 november 2011 at 00:01

    Allemaal kijken naar Rossini’s Armida! Beste opera ooit!