Binnenkort

Opera in de media: week 51

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 51 (17 – 23 december) onder meer aandacht voor de tv-uitzending van Het sluwe vosje en een oer-Russische Jevgeni Onjegin uit Parijs.

Plácido Domingo (foto: Sheila Rock).

Plácido op de bok van Butterfly
Waar de zanger Plácido Domingo al decennia onverdeeld succesvol en geliefd is, kan de dirigent Domingo nog rekenen op kritiek over zijn aanpak. Recensente Anne Midgette kwalificeerde Domingo’s directie van Tosca bij de Washinton National Opera onlangs met een über-venijnig ‘sabotage’. Voor het eerst in 40 jaar reageerde Domingo met een ingezonden brief, waarin hij bezwaar maakte tegen wat in zijn ogen geen commentaar maar openlijke vijandigheid was.

Op veilige afstand van zijn criticaster staat Plácido Domingo op de bok van de Metropolitan Opera in New York, waar hij de zaterdagmatinee van Puccini’s Madama Butterfly zal dirigeren. Niet in de bioscoop te zien, maar wel live te horen op BBC Radio 3. De hoofdrol van Pinkerton, ooit een rol van de zanger Domingo, wordt gezongen door tenor Robert Dean Smith. Liping Zhang zingt Cio-Cio San en Maria Zifchak is Suzuki. Filmregisseur Anthony Minghella (The English patient) ontwierp de regie in 2006.
BBC Radio 3: zaterdag 17 december om 19.00 u.

De waanzin van Orest
Radio 4 nam de tweede voorstelling van de nieuwe opera Orest op in het Muziektheater, op 13 december jongstleden. Er viel – zo bleek uit de recensies – veel te zeggen over de regie en de aansluiting van het regieconcept op de muziek. De noten die Manfred Trojahn schreef, werden door veel critici gewaardeerd en de uitvoering door Marc Albrecht en het Nederlands Philharmonisch Orkest was volgens Place de l’Opera een ‘overtuigende interpretatie’.

De aanvankelijk als live geplande vocalen die de stemmen in het hoofd van Orest verbeelden, werden vooraf opgenomen. Die opnames bevielen zo goed dat ze wellicht meegaan naar een volgende uitvoering van Orest in Duitsland.

In de hoofdrollen: Dietrich Henschel als Orest, Rosemary Joshua als Helena, Sarah Castle zong Elektra. Verder hoort u Johannes Chum als Menelaos, Romy Petrick als Hermione en Finnur Bjarnason in de rol van Apollo.
Radio 4: zaterdag 17 december om 19.00 u.

Scène uit Het sluwe vosje (foto: Hans van den Bogaard).

Het sluwe vosje op tv
De uitzendingen van de NTR met opera gaan doorgaans vergezeld door documentaires over de productie. Het wordt vast interessant om te iets te zien van de decoraties en de kostuums die in Janaceks opera Het sluwe vosje gebruikt werden.

De productie uit januari 2011 van De Nederlandse Opera werd gedirigeerd door Lawrence Renes, die onlangs tekende als chef bij de Koninklijke Zweedse Opera. Dale Duesing zong de rol van Revírník de boswachter, Rosemary Joshua was het sluwe vosje. Veder ziet u Ellen van Haaren als de boswachtersvrouw en Tom Haenen met Annett Andriesen als waard en waardin.

Andere solisten waren John Graham Hall, Alexander Vassiliev, Hannah Esther Minutillo, Janine Scheepers en Pascal Pittie. Richard Jones deed de regie. Een hoofdrol speelden decor/kostuumontwerper Antony McDonald en de mensen van de DNO-ateliers.
NTR tv: zondag 18 december om 13.00 u.

Bolshoi met Onjegin
Het seizoen 2008-2009 van de Opéra-Garnier in Parijs opende met een uitvoering van Jevgeni Onjegin door het ensemble van het Bolshoi-theater. Het eigen orkest kwam met dirigent Alexander Vedernikow mee uit Moskou en onder de solisten waren namen als Mariusz Kwiecien, Alexander Naumenko, Andrej Dunaev, Emma Sarkisyan en Margarita Mamsirova. Dimitrij Tschernjakow was de regisseur van deze zeer Russische Jevgeni.
Arte: zondag 18 december om 0.30 u.

Faure in de Matinee
De NTR zendt op tv een registratie uit van het Requiem van Gabriel Fauré, uitgevoerd door de Radio Kamer Filharmonie en Capella Amsterdam in de ZaterdagMatinee van 14 mei 2011. Ed Spanjaard dirigeerde en speelde piano, Ilse Eerens zong de sopraanpartij en Henk Neven die van de bariton.
NTR Nederland 2: maandag 19 december om 23.50 u.

Gustavo Dudamel (foto: Chris Christodoulou).

Dudamel in Milaan
Niet alleen de seizoensopening, vorige week, van de Scala in Milaan was live te volgen. Ook het optreden op donderdag 22 december van Gustavo Dudamel met het koor en orkest van de Scala is te zien. Dudamel is vaste chef van de LA Philharmonic en natuurlijk bekend om zijn werk met het Orquesta Sinfónica Simón Bolívar.

Mezzo zendt het concert uit Milaan met muziek van Mahler rechtstreeks uit. Orkest, koor en de solisten Anja Harteros (sopraan) en Anna Larsson (alt) voeren Gustav Mahlers Symfonie nr. 2 ‘Auferstehung’ uit en of het opera-orkest overeind blijft in de subtiele klanken van Mahler, dat gaat blijken.
Mezzo: donderdag 22 december om 20.00 u.

Weektip

De kerst van Radio 4
De echte liefhebbers luisteren natuurlijk het hele jaar naar het internetradiostation 1fm, dat 365 dagen per jaar kerstmuziek uitzendt onder de titel ‘Always Christmas’. Wie de kerstpret in meer gedoseerde en hoog-kwalitieve vorm tot zich wil nemen, kan op donderdag 22 december terecht bij Radio 4, waar het Radio 4 Kerstconcert vanuit de Jacobikerk in Utrecht wordt uitgezonden. Het Nederlands Concertkoor zal daar zingen, begeleid door het MCO Koperkwintet.

De luisteraars van Radio 4 stemmen deze weken op hun favoriete kerstlied. Aan de hand van die voorkeuren wordt het programma samengesteld. U kunt nog stemmen tot 20 december op kerst.radio4.nl. Het programma wordt vanuit Utrecht gepresenteerd door Miranda van Kralingen en Lex Bohlmeijer.
Radio 4: donderdag 22 december om 20.00 u.

Vorig artikel

Bloggers bezoeken Orest van DNO

Volgend artikel

Rossini's Geheime Recept in Rotterdam

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. 18 december 2011 at 21:06

    Afgelopen dinsdag, 13 december, overleed in zijn huis in New York Tony Amato, founding father van Amato Opera, het kleinste operahuis ter wereld, gesticht in 1948 en gesloten in 2009. Tony is 91 jaar geworden.

    Op mijn website een tribute: http://bit.ly/tony-amato-RIP
    en achtergrondinformatie: http://bit.ly/tony-amato-info