Binnenkort

Bayerischen Staatsoper in ‘Echtzeit’

Het aanbod aan betaalde en gratis internet-uitzendingen van live of opgenomen opera’s wordt steeds groter. Vanaf 7 januari 2012 biedt ook de Bayerische Staatsoper producties aan in ‘Echtzeit’ op de website die rechtreeks worden uitgezonden uit het theater aan de Max-Jospeh-Platz in München.

Het is al lang niet meer nodig om voor echte, live opera te reizen naar de concertzaal of het operahuis. Geregeld zenden omroepen of tv-stations als Arte en Mezzo live opera-uitvoeringen uit.

Tim Kuypers - foto: Wilfried Hösl

Opera via internet groeit en ontwikkelt zich. Voor het internet tv-station Medici.tv heb je alleen een internetverbinding nodig en een pc met multimedia. De ontwikkeling van de ‘gewone’ huiskamertelevisie naar moderne led-tv’s ’s met een ingebouwde internetoptie is interessant.

Achter sommige initiatieven voor internet-opera en klassieke muziek zit het onvermijdelijke ‘verdienmodel’. Uitzendingen en bandbreedte kosten geld en dat wordt onder andere verdiend door tickets te verkopen voor online uitzendingen. Zo kon de eerst webcast van een opera in Bayreuth afgelopen zomer tegen betaling via de website van de Festspiele bekeken worden. Het bezoek aan de digitale concertzaal van de Berliner Philharmoniker kost op jaarbasis voor alle klassieke muziek-uitzendingen 149 euro.

Gratis bestaat ook, zoals bij de Munt in Brussel die streams van de eigen operaproducties na de serie voorstellingen aanbiedt. De streams zijn te vinden via de kalender van het opera-programma.

De Bayerische Staatsoper is de volgende aanbieder die streams zal uitzenden van voorstellingen. Live, of zoals ze in Beieren zeggen, in ‘Echtzeit’. Of de opnamen later nog te bekijken zijn is niet duidelijk maar op de avond zelf zijn twee komende voorstellingen wereldwijd te volgen, L’elisir d’amore van Gaetano Donizetti en Verdi’s Don Carlo.

Op zaterdag 7 januari staat om 19.00 u. de opera van Donizetti op het programma. Onder muzikaal leider Dan Ettinger spelen koor en orkest van de Bayerische Staatsoper. Solisten in L’elisir d’amore zijn Adriana Kučerová als Adina, Pavol Breslik als Nemorino en Ambrogio Maestri als Dulcamara. De regie is van David Bosch. Aanvang online om 19.00 u.

De tweede voorstelling die live te bekijken is wordt op zondag 22 januari uitgezonden. De Nederlandse bariton Tim Kuypers heeft weliswaar geen hoofdrol in Don Carlo van Verdi maar hij staat een aantal hele grote namen: René Pape, Jonas Kaufmann, Mariusz Kwiecien, Eric Halfvarson en Anja Harteros zijn de hoofdrolzangers. Muzikale leiding is van Asher Fisch en de regie van Jurgen Rose. Aanvang om 17.00 u.

De beide opera’s worden uitgezonden via de website van de Bayerische Oper: www.staatsoper.de

Vorig artikel

Jongeren maken Glyndebourne-opera

Volgend artikel

De vloek van Irrelohe

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.