BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 4

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 4 (21 – 27 januari 2012) onder meer aandacht voor Jonas Kaufmann en actuele Nederlandse producties live op de radio.

Interview met Gustav Leonhardt
Afgelopen week overleed oude muziek-specialist Gustav Leonhardt. Ook op vocaal gebied speelde hij een rol, zoals door het opnemen van de cantates van Bach. Sopraan Catherine Bott, die tegenwoordig het BBC-radioprogramma The Early Music Show presenteert, sprak enige tijd geleden met Leonhardt. Dat gesprek wordt vanmiddag uitgezonden.
BBC Radio 3: zaterdag 21 januari om 14.00 u.

Domingo in The Enchanted Island (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

The Enchanted Island op de radio
Operafans die geïnteresseerd zijn in de barokpastische The Enchanted Island, vandaag in de matinee van de Metropolitan Opera in New York, hebben de keuze: thuisblijven voor de radio of naar de bioscoop gaan. Voor de radio moet u bij de BBC zijn. Die laat vanaf 19.00 uur horen wat William Christie doet vanaf de plek waar James Levine en Fabio Luisi zo vaak staan, de ‘pit’ van de Met.

Er staat een grote bezetting op het podium, met twee countertenors, twee mezzosopranen, drie sopranen, twee tenoren, twee baritons en het koor en orkest van de Met. Neptunes is een rol van Plácido Domingo, Sycorax wordt gezongen door Joyce DiDonato en David Daniels is Prospero. Andere rollen zijn voor onder andere Danielle de Niese (Ariel) Luca Pisaroni (Caliban) en Anthony Roth Constanzo (Ferdinand).
BBC radio 3: zaterdag 21 januari om 19.00 u.

Olga Peretyatko (foto: Uwe Arens).

Nachtegaal op de radio
Over de nieuwe productie van De Nederlandse Opera, De Nachtegaal en andere fabels, is al veel gezegd. Algemeen was er in de recensies lof voor sopraan Olga Peretyatko. Zij is te horen in het derde deel van deze triple bill met eerst een aantal kleine stukken, dan de burleske De vos en tot slot De nachtegaal, alles van Igor Stravinsky.

Robert Lepages regie zal voor de radioluisteraars minder merkbaar zijn. Ze kunnen wel beter horen wat dirigent Xian Zhang met het koor van De Nederlandse Opera en het Residentie Orkest doet. In De vos is onder andere Edgaras Montvidas te horen, hij stond onlangs met merkwaardig haar in Idomeneo, ook bij De Nederlandse Opera. Hij zingt de rol van een visser in De nachtegaal. Enkele andere solisten zijn: Elena Semenova, Ilya Bannik, Mayram Sokolova en Anneleen Bijnen.
Radio 4: zaterdag 21 januari om 19.00 u.

Sterren in live Don Carlo
De Bayerische Staatsoper biedt sinds kort live-uitzendingen aan van producties in het Münchner theater. De voorstelling die op zondag 22 januari via internet te zien is, steekt de sterrencasting die we van de Metropolitan Opera kennen naar de kroon. In Don Carlo van Verdi wordt de titelrol gezongen wordt door Jonas Kaufmann, René Pape zingt de rol van Philips II, Eric Halfvarson is de Grootinquisiteur en Anja Harteros zingt Elisabeth. Regie, kostuums en lichtontwerp zijn van Jürgen Rose, voor het orkest staat Asher Fisch. Op de site van de Staatsoper wordt uitgelegd onder welke ‘Technische Voraussetzungen’ u de voorstelling kunt volgen op uw computer.
Website van de Bayerische Staatsoper: zondag 22 januari om 17.00 u.

Jonas Kaufmann (foto: Uli Webber).

De ‘Sehnsucht’ van Kaufmann
In de Gasteig in München presenteert tenor Jonas Kaufmann een avond met bekende Duitse opera-aria’s. Hij zingt onder meer ‘Dies Bildnis ist bezaubernd schön’ uit Die Zauberflöte, ‘In fernem Land’ uit Richard Wagners Lohengrin en ‘Winterstürme’ uit Die Walküre, naast composities van Von Weber. Kaufmann wordt in zijn recital begeleidt door het Müncher Rundfunkorchester onder leiding van Michael Glütter. De opname werd gemaakt in 2010.
BravaNL: zondag 22 januari om 18.00 u.

Rimsky-Korsakovs Tsaar Saltan
Antony Hermus, deze weken op toernee door Nederland met twee kleine opera’s, dirigeerde in deze productie het Limburgs Symfonie Orkest en het koor van het Conservatorium Maastricht. Er was een aanzienlijke rij – vooral Nederlandse – solisten, waaronder Marcel van Dieren, Karin Stobos, Kim Savelsbergh, Lucia Meeuwsen, Harrie van der Plas, Mark Omvlee en Wiard Witholt in de opera van Rimsky-Korsakov.
BravaNL: maandag 23 januari om 20.30 u.

Opera uit Madrid
Op dinsdagavond gebeurt het in Madrid. Dan worden twee stukken van Tsjaikovski en Stravinsky uitgevoerd in een regie van Peter Sellars en onder directie van Teodor Currentzis. In Iolanta van Tsjaikovski zingen onder andere Ekaterina Scherbachenko, Alexej Markov en Pavel Cernoch. Voor Perséphone van Stravinsky zijn Dominique Blanc en Paul Groves geëngageerd. De begeleiding is door het koor orkest van het Teatro Real. De voorstelling wordt live uitgezonden vanuit Madrid.
Mezzo: dinsdag 24 januari om 20. 00 u.

Siegfried door Wieler en Morabito
Het duo dat zes jaar geleden met zijn Mozart/Da Ponte-serie de tongen losmaakte aan de Amstel, verzorgde in 2003 de regie van één van de Ring-delen die de Staatsoper Stuttgart steeds door een andere regisseur liet produceren. In hun Siegfried zingen Jon Fredric West, Heinz Göhrig, Wolfgang Schöne en Lisa Gasteen. Het koor en orkest van de Staatsoper Stuttgart werken mee aan deze voorstelling. Volgens Mezzo is deze uitzending ‘A découvrir de toute urgence’.
Mezzo: donderdag 26 januari om 12.50 u.

Weektip

Bij uitzondering als weektip twee Youtube-filmpjes. Afgelopen week moest de kunstwereld afscheid nemen van twee zeer verschillende maar belangrijke mannen, Gustav Leonhardt en Rudi van Dantzig. Die laatste maakte een ballet op de Vier Letzte Lieder van Richard Strauss. In dit fragment zingt Miranda van Kralingen live met orkest en ziet u dansers van het Het Nationale Ballet.

Bij het vocale werk waar Gustav Leonhardt bij betrokken was en waar hij zijn authentieke signatuur onder zette, is natuurlijk Bach de centrale componist. In deze langere clip dirigeert Leonhardt de cantate BWV106 ‘Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit’. Naast Collegium Vocale Gent zijn er enkele vocale solisten: Mieke van der Sluis, René Jacobs, Marius van Altena en Max van Egmond. Musica Antiqua Amsterdam begeleidde deze uitvoering uit de jaren ’70.

Vorig artikel

Ophelia Trio speelt Finse kinderopera

Volgend artikel

Youtube-portret: Olga Peretyatko

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.