Home » Achtergrond

Youtube-portret: Olga Peretyatko

21 januari 2012 5 reacties

Ze is een rijzende ster en volgens critici niet zomaar één van de velen. De jonge sopraan Olga Peretyatko kan het ver gaan schoppen. Haar eerste cd bij Sony is een teken aan de wand. Een portret in beeld van het Russische talent. Met dank aan Youtube.

(Foto: Uwe Arens)

Olga Peretyatko werd in 1980 geboren in St. Petersburg. Al op haar vijftiende ging haar muzikale ‘carrière’ van start toen ze lid werd van het kinderkoor van het bekende Mariinsky Theater. Voor haar studie solozang verliet ze echter haar geboorteland en ging naar de Hanns Eisler-Hochschule für Musik in Berlijn.

Na Berlijn bleef ze hangen in Duitsland. Van 2005 tot 2007 maakte ze deel uit van de operastudio van de Hamburgische Staatsoper. In het laatste jaar van haar studiotraining won ze de tweede prijs van het bekende Operalia-concours van Plácido Domingo. En ze won meer prijzen in die tijd – zoals het een talent betaamt.

Eén van die andere prijzen was een tweede plek in de competitie DEBUT in Bad Mergentheim, in 2006. Hieronder de jonge Peretyatko tijdens dat concours. Ze zingt ‘O zittre nicht, mein lieber Sohn’ uit Die Zauberflöte.

Nadat ze de operastudiobanken verlaten had, bouwde Peretyatko rap repertoire én reputatie op en zong in producties van de operahuizen van onder meer München, Berlijn, Parijs, Venetië en Aix-en-Provence.

Vooral in het repertoire van Rossini excelleerde de sopraan. Zo gaf het Rossini Festival in Pesaro haar vanaf 2006 bijna jaarlijks een rol in een opera van de Italiaan. In 2007 zong ze bijvoorbeeld Desdemona in Otello. Hieronder een fragment.

Ook in 2009 en 2010 was Peretyatko op het festival te zien. In 2010 zong ze in Sigismondo en in een concertuitvoering van Le nozze di Teti e di Peleo. Hieronder zingt ze de aria van Cerere uit die cantate. Haar cabaletta (laatste 4,5 minuut) viel zelfs zo goed dat ze hem bisseerde.

In april zal Peretyatko in een Rossini-rol (Fiorilla in Il Turco in Italia) te zien zijn bij De Nederlandse Opera. En deze maand is ze bij het Amsterdamse gezelschap te zien in De Nachtegaal van Stravinsky, een partij waar ze sinds Aix-en-Provence 2010 veel succes mee heeft geoogst.

Hieronder een (helaas kort) fragment van haar Nachtegaal.

Het repertoire van Peretyatko beslaat nog veel meer rollen. Ze zong in opera’s van Bellini, Mozart, Händel, Donizetti, Verdi en zelfs repertoire van Richard Strauss en Richard Wagner.

Tijdens La folle journée de Nantes in 2011 zong ze de Vier letzte Lieder. Hieronder alle vier de liederen van Richard Strauss. Ze wordt begeleid door het Ural Philharmonic Orchestra onder leiding van Dmitry Liss.

Tot slot een kort portret dat het programma KlickKlack van Peretyatko maakte. De sopraan wordt gevolgd tijdens een optreden in Rigoletto in Venetië en de opnamesessies van haar debuutalbum bij Sony.

door

5 reacties »

 • Peter vanderStoel zei:

  Heb Olga Peretyatko voor het eerst gezien op tv tijdens het Silverster Concert in Dresden (31dec2012) Wat een fantastische stem en wat een ontspannen uitstraling. Prachtig om sopraan te hebben, waar we weer van kunnen genieten.

 • Pieter K. de Haan zei:

  Beste heer Van der Stoel, voor de goede orde: het bedoelde silvesterkonzert kwam niet uit Dresden maar uit Baden-Baden. Voor het silvesterkonzert uit Dresden zie de recensie op deze site.

 • Albertus Stalioraitis zei:

  Heb Olga Peretyatko en Bogdan Mihai vandaag zelf in de concertante uitvoering van Rossini’s ”La Scala di seta” horen zingen: ze schitterenden allebei! Ik was zeer onder de indruk van zowel Olga als van Bogdan, en in de toekomst zal allebei blijven volgen, in de hoop ze weer bel canto opera te horen zingen!

 • Spen zei:

  Olga en Bogdan hebben ook op mij het meeste indruk gemaakt. Wat een zangers…

 • j verbunt zei:

  Amazing, the way she sings, performs and not at last her experience.
  Bravo.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.