BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 14

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 14 (31 maart – 6 april) onder meer aandacht voor Manon van Massenet, Christine Rice in oud en nieuw werk en veel Bach vanwege Pasen.

Natalie Dessay (foto: Simon Fowler).

Manon goes global
Deze week komt Manon uit Parijs, volgende week laat ze zich vanuit New York zien. Deze week Natalie Dessay vanuit de Opéra Bastille, volgende week Anna Netrebko in New York (in de Live in HD-serie te zien in een aantal bioscopen). De Manon-productie van de Opéra National de Paris heeft afgelopen weken op het podium gestaan en werd voor radio opgenomen.

Filmregisseur Coline Serreau deed de regie in Parijs. Haar aanpak leidde voor de Wall Street Journal tot de kop boven de recensie ‘Best to close your eyes’. U mist op de radio dus haar oranje punkkapsel, maar u hoort wel de stem van Natalie Dessay. Voor het orkest stond Evelino Pidò en andere vocale rollen waren er voor Giuseppe Filianoti, Franck Ferrari en Paul Gay. De opname die de NTR vanavond uitzendt, werd gemaakt op 5 februari 2012.
Radio4: zaterdag 31 maart om 19.00 u.

Rumor van Jost
Net voordat de productie verhuist van Antwerpen naar Gent zendt de klassieke muziekzender Klara een opname uit van Rumor, een nieuwe opera van de Duitse componist Christian Jost. De wereldpremière van Rumor was onlangs in Antwerpen. Solisten waren Florian Hoffmann, Ursula Hesse von den Steinen, Gregg Baker en Werner Van Mechelen. Het Symfonisch Orkest en Koor van de Vlaamse Opera stonden onder leiding van Martyn Brabbins.
Klara: zaterdag 31 maart om 20.00 u.

René Pape (foto: Mathias Bothor).

Wagner uit La Scala
Simon O’Neill als Siegmund en Waltraud Meier als Sieglinde stonden op 7 december 2010 op het podium van de Scala in Milaan. Daarna voegde John Tomlinson als Hunding zich bij hen en later René Pape als Wotan en Ekaterina Gubanova als Fricka. De laatste beelden in de voorstelling zijn die van een achtergelaten Nina Stemme als Brünnhilde. Kortom, Die Walküre werd opgevoerd op die decemberavond in Milaan. Daniel Barenboim leidde het orkest van de Scala in de enscenering van Guy Cassiers.
Mezzo: zaterdag 31 maart om 20.30 u.

Palmzondag: de Matthäus-Passion
De uitzending van de Matthäus-Passion van Bach is een oude traditie op de Nederlandse radio, daterend van voor de Tweede Wereldoorlog. Ook dit jaar kunt u er via de radio live bij zijn in het Concertgebouw voor de Matthäus-uitzending die ook door de BBC wordt overgenomen. Dit jaar is Iván Fischer de dirigent die de muziek van Bach uitvoert met het Koninklijk Concertgebouworkest, het Groot Omroepkoor en het Nationaal Jongenskoor. Solisten zijn onder andere: Mark Padmore (Evangelist), Peter Harvey (Christus) en verder María Espada, Renate Arends, Barbara Kozelj en Henk Neven. Als u wilt meelezen met tekst en toelichting: hier staat alle informatie.
Radio 4: zondag 1 april om 12.00 u.

Passie van Gebel
De Duitse componist Georg Gebel (1709-1753) was vrijwel onbekend totdat een aantal jaar geleden zijn werk werd herontdekt. In de ZaterdagMatinee van 17 november 2007 werd Gebels Johannes Passion door de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven voor het eerst in Nederland uitgevoerd. De solisten en dirigent Jos van Veldhoven vertellen over hun ervaringen met dit onbekende werk.
Nederland 2: maandag 2 april om 23.55 u.

The Minotaur
De cast die in 2008 de eerste opvoering bracht van The Minotaur van Harrison Birtwistle in Londen zal komend seizoen opnieuw te zien zijn in de Royal Opera. De productie van regisseur Philip Langridge wordt in januari 2013 hernomen. BravaNL zendt de opname uit die kort na de première van 2008 werd gemaakt, met Antonio Pappano voor het koor en orkest van het Royal Opera House en als solisten John Tomlinson, Johan Reuter en Christine Rice.
BravaNL: maandag 2 april om 20.30 u.

Christine Rice (foto: Rob Moore).

Béatrice et Bénédict
Hector Berlioz baseerde, zoals wel vaker, een opera op één van Shakespeares toneelstukken. ‘Much ado about nothing’ werd in het Frans ‘Beaucoup de bruit pour rien’ en dat leidde tot de opera Béatrice et Bénédict. Emmanuel Krivine had de muzikale leiding over deze productie die door Dan Jemmett werd geregisseerd. Het orkest was La Chambre Philharmonique en naast Chrsitine Rice, hierboven al genoemd bij The Minotaur, hoort u Allan Clayton als Bénédict en verder Ailish Tynan, Élodie Méchain en Edwin Crossley-Mercer.
Mezzo: dinsdag 3 april om 20.30 u.

De Matthäus-Passion
Op Goede Vrijdag zendt de NCRV-tv een uitvoering van de Matthäus-Passion van Bach uit door The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir onder leiding van Ton Koopman. Solisten zijn Jörg Dürmüller, Ekkehard Abele, Cornelia Samuelis, Bogna Bartosz en Paul Agnew.
Nederland 2: vrijdag 6 april om 12.00 u.

De andere Passion
Johann Sebastian Bachs Johannes-Passion wordt uitgevoerd door het koor en orkest van het Bach Collegium Japan. Dirigent Masaaki Suzuki nam de laatste jaren de cantates van Bach op en hij stond enkele jaren geleden voor het orkest van de Nederlandse Bachvereniging. De voormalig leerling van Ton Koopman leidt een ensemble van zo’n vijftig muzikanten, zoals in Bachs tijd gebruikelijk was. De live-opname komt uit de Suntory Hall in Tokyo, Japan. De solisten zijn Gerd Tuerck, Stephan MacLeod, Chiyuki Urano, Miduri Suzuki en Robin Blaze.
BravaNL: vrijdag 6 april om 20.30 u.

Weektip

Silvana Mangano.

Trojaanse oorlogen op film
De afgelopen maanden waren veel opera’s uit de programmering van De Nederlandse Opera in Amsterdam gebaseerd op delen van de verhalen over de Trojaanse oorlogen. Niet alleen opera maar ook toneel en film hebben altijd veel ontleend aan die historie. Tijdens de thema-avond over de oude Grieken zendt Arte de film Ulisse uit. Hij werd geregisseerd door Mario Camerini in 1954. Kirk Douglas en Anthony Quinn spelen de mannelijke hoofdrollen, een dubbelrol als Circe en Penelope is van de legendarische Italiaanse actrice Silvana Mangano.
Arte: zondag 1 april om 20.15 u.

Vorig artikel

Eindelijk: Die Stumme Serenade op cd

Volgend artikel

Youtube-portret: Magda Olivero

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

4Reacties

 1. kersten
  30 maart 2012 at 17:40

  Dank ook voor de tip Matthäus-Passion tekst en toelichting van isastof@chello.nl !

 2. Pieter K. de Haan
  30 maart 2012 at 21:05

  De regisseur van “The Minotaur” is niet de inmiddels overleden tenor Philip Langridge maar diens zoon Stephen.

 3. Francois
  31 maart 2012 at 06:18

  Dat is juist, ik heb de namen van vader en zoon verwisseld.

 4. Arja
  9 mei 2013 at 15:18

  IWeet iemand of er een dvd bestaat van de opera Beatrice et Benedict van Hector Berlioz?