Binnenkort

Transparant brengt Pelléas naar Rotterdam

Muziektheater Transparant maakt op dit moment een tournee door Vlaanderen met de enige opera van Debussy, Pelléas et Mélisande. Op maandag 23 april doet het gezelschap eenmalig Nederland aan, met een voorstelling in de Rotterdamse Schouwburg.

Promotiebeeld van de productie.

Muziektheater Transparant, gevestigd in Vlaanderen, gaat in zijn producties een dialoog aan met kunstenaars van verschillende disciplines. Oude en nieuwe vocale muziek staat centraal in de voorstellingen.

Regisseur Wouter Van Looy en muzikaal leider Marit Strindlund maakten van Pelléas et Mélisande een voorstelling met hoofdfiguren op video en live. ,,Een intimistische kamermuziekversie, die recht doet aan de poëtische kracht van het stuk”, aldus het gezelschap.

,,In een sober videodecor representeren de zangers de personages. Geflankeerd door de instrumentalisten van het Oxalys ensemble nemen ze het publiek mee op een innerlijke tocht vol duistere beelden. Een verhaal over een meisje dat het contact met haar verleden en haar oorsprong verliest en als een bodemloos meer in haar zoektocht naar liefde de dood lijkt aan te trekken.”

De rol van Mélisande wordt gespeeld door Diana Higbee en Elsié Krasivaya (video), die van Pelléas door Florian Just en Rodrigo Cea (video). Just zong de rol van Pelléas eerder bij de Nationale Reisopera. Sopraan Diana Higbee zong rollen in opera’s van Mozart en Purcell op verschillende podia in Europa. De begeleiding is door het Oxalys ensemble.

De enige voorstelling in Nederland vindt plaats in de Rotterdamse Schouwburg op maandag 23 april om 20.15 uur. Om 19.30 uur is er een inleiding. Op de website van de Rotterdamse Schouwburg is een audio-toelichting te vinden op de opera van Debussy, met een introductie door Gerard Legeland.

Vorig artikel

Geloof centraal in seizoen Vlaamse Opera

Volgend artikel

Neven schittert in huiskamer Concertgebouw

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. 20 april 2012 at 14:34

    Florian Just heeft de rol van Pelléas niet in de reguliere productie van de Nationale Reisopera gezongen maar in de showcase van het Resident Artists Programme voor jong talent. Deze showcase duurde ongeveer vijftig minuten en werd begeleid door een piano. Het is misleidend om de suggestie te wekken dat wij hem gecast zouden hebben in de hoofdrol in Pelléas et Mélisande.

    Guus Mostart
    Intendant Nationale Reisopera