BinnenkortNieuws

Viotti dirigeert NedPhO en DNO-koor

Lorenzo Viotti, aankomend chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO) en De Nationale Opera (DNO), geeft op 4 maart een online concert met zijn toekomstige orkest en het koor van het operahuis. Op het programma in het Concertgebouw staan werken van Tsjaikovski en Debussy.

Lorenzo Viotti. (© Melle Meivogel)

In 2018 debuteerde Lorenzo Viotti in het Concertgebouw. Op 4 maart staat hij voor het eerst sinds zijn benoeming tot chef-dirigent (vanaf 2021/2022) in de Amsterdamse muziektempel. Hij dirigeert ’twee iconische symfonische werken’, aldus het Concertgebouw, dat medeorganisator van het optreden is. Het NedPhO speelt de zesde symfonie van Tsjaikovski en Nocturnes van Debussy. Het Koor van DNO speelt een hoofdrol in de compositie van Debussy. De zangers vertolken de verleidelijke sirenen in het mysterieuze slotdeel.

De zesde symfonie van Tsjaikovski, bekend als ‘Pathétique’, is de laatste compositie van de Russische componist. Het is, in de woorden van Lorenzo Viotti, een ‘zeer emotionele’ compositie. ‘Hij vatte hierin alle emoties van zijn getergde bestaan samen, kort voordat hij het leven vrijwillig losliet. Het is net als de impressionistische Nocturnes van Debussy muziek waar je stil van wordt.’

Het online concert begint om 20.30 uur. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn te verkrijgen via de websites van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Concertgebouw.

Vorig artikel

Keesmaat regisseert Omroepkoor in woonkamer

Volgend artikel

Opera in de media: week 8 van 2021

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.