BinnenkortNieuws

Gergiev Festival brengt Verdi’s Otello

Het 17e Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival brengt opera van Verdi en muziek van Wagner en John Cage. 2012 is ook zíjn jaar. Het festival voorziet de wereldhaven Rotterdam van 7 tot 15 september van een grote hoeveelheid muziek. ‘The sea is all about us’, schreef T.S. Eliot, en die zee vormt wederom op vele manieren inspiratie.

Het is Valery Gergiev zelf die op zondag 9 september de opera Otello van Verdi zal dirigeren. Voor die eenmalige uitvoering komt het complete ensemble van koor, orkest en solisten van het Mariinsky Theater naar Rotterdam. De titelrol wordt gezongen door tenor Alexander Antonenko.

Otello, met zijn stormachtige begin, past in het zee-thema dat het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival deze jaren als motto voert. Vorig jaar was het ‘Sea and the city’, dit jaar gaat het over ‘The sea and you’.

Gergiev verbond zijn naam zestien jaar geleden aan het Rotterdamse festival en zal ook deze aflevering weer aanwezig zijn. Voordat Otello concertant in de Doelen wordt uitgevoerd dirigeert hij op 7 september het openingsconcert met het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO), waarbij muziek van Rachmaninov, Sjtsjedrin en Prokofjev zal klinken. In dezelfde formatie wordt op 8 september werk van Reger en Dutilleux uitgevoerd, met als klapstuk Also sprach Zarathustra.

Naast Gergiev zal ook zijn opvolger bij het RPhO, Yannick Nézet-Séguin, op twee avonden voor het orkest staan. Op donderdag 13 september leidt hij het orkest in muziek van overzee, de negende van Dvorak, ‘Uit de Nieuwe Wereld’.

Vocale inbreng van mezzo-sopraan Christianne Stotijn is er op het dubbele slotconcert van het festival, als het RPhO onder Nézet-Séguin eerst de Moldau van Smetana speelt, gevolgd door Poème de l’amour et de la mer, vocaal werk van Ernest Chausson. In het tweede deel klinkt La Mer van Debussy en speelt het orkest fragmenten uit Wagners Götterdämmerung.

Vocale muziek zal op het festival ook klinken in het concert van het Goeyvaerts trio met het koor Vox Luminis, die het Stabat Mater van Pärt zullen uitvoeren, voorafgegaan door de wereldpremière van Stabat Mater (CounterPärt) van componist James Moody.

Een zeldzaam optreden buiten het Verenigd Koninkrijk van het Choir of King’s College vindt op vrijdag 14 september plaats. De heren uit Cambridge zingen dan muziek van onder andere Palestrina, Tallis en Elgar. Van Henry Purcell wordt een opdrachtwerk over de ‘maiden voyage’ van het jacht van Charles II gespeeld in de Laurenskerk. Sopraan Griet Degeyter, tenor Kevin Skelton en bas Lisandro Abadie zingen ‘They that go down to the sea in ships’, begeleid door het orkest Transports Publics.

Valery Gergiev (foto: Marco Borggreve).

Het evenment ‘C the city’, vorig jaar een groot succes met 5000 bezoekers, krijgt een ruimer format dankzij samenwerking met de Wereldhavendagen, die in hetzelfde weekend van 8 september worden gehouden. De organisatie verwacht veel van de combinatie van het grote publieksevenement over wereldhaven Rotterdam, dat in zijn 35e jubileumjaar ‘Er zit muziek in de haven’ voert. De Kop van Zuid zal het toneel zijn van meer dan dertig mini-concerten voor een nog groter publiek dan vorig jaar.

Het weinig uitgevoerde ‘Scottish Circus’ van John Cage staat geprogrammeerd in combinatie met een whiskyproeverij in de Doelen. Dat gebouw is op zondag 9 september het domein van de kinderen, voor wie een speciaal aanbod is. In de Jurriaanse Zaal van de Doelen speelt het befaamde Artemis Quartet muziek van Mendelssohn en Beethoven. Met een compositie voor heteluchtbalonnen, ensemble en live-electronics van Michael Maierhof en een Titanic-compositie van Gavin Bryars is er ook gloednieuwe muziek op het programma.

Het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival vindt plaats van 7 – 15 september 2012. De kaartverkoop is inmiddels begonnen. Alle informatie vindt u op www.gergievfestival.nl.

Vorig artikel

Actie: Maak kans op cd vol operasterren!

Volgend artikel

Discografie: Don Carlo / Don Carlos

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.