BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 20

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 20 (12 – 18 mei) onder meer aandacht voor een recente Adams en een wat oudere Kleiber.

Klinghoffer bij ENO
De kaping van het schip ‘Achille Lauro’ in 1985 leverde zes jaar later al een operapremière op. In Brussel werd The Death of Klinghoffer van John Adams en librettist Alice Goodman in 1991 voor het eerst opgevoerd. Meer dan twintig jaar later volgde de eerste Britse uitvoering door de English National Opera.

Regisseur Tom Morris zei over deze enscenering: ,,This production illustrates that opera can be as relevant and engaged in this respect as theatre, film, poetry or any other artform.” Neal Davies was gepland voor de rol van Captain, maar moest wegens ziekte zijn rol teruggeven. Christopher Magiera nam zijn taak over. De andere hoofdrollen waren voor Alan Opie als Klinghoffer, Michaela Martens als Marilyn Klinghoffer, Edwin Vega als Molqui en Sidney Outlaw als Rambo.

Bij de uitvoeringen in Londen in februari en maart van dit jaar stond Baldur Brönnimann voor het orkest van de English National Opera. De BBC zendt een opname van één van de voorstellingen in het Coliseum uit.
BBC Radio 3: zaterdag 12 mei om 19.00 u.

Opera van Martinu
De Nederlandse radio brengt op zaterdag een zelden gespeelde droomopera van Bohuslav Martinu, Julietta, die op 16 maart 1938 in het Nationaal Theater in Praag zijn première beleefde. Jirí Belohlávek is de dirigent voor het Orchestre de la Suisse Romande en het koor van het Grand Théâtre Genève. In de cast onder andere Natalyia Kovalova, Steve Davislim, Emilio Pons en Doris Lamprecht. De opname werd gemaakt in het Grand Théâtre Genève op 26 februari 2012.
Radio 4: zaterdag 12 mei om 19.00 u.

Kent Nagano (foto: Benjamin Ealovega).

De gouden haan
Le Coq d’Or was de opera die Nikolai Rimski-Korsakov schreef nadat hij Kitesj had voltooid. Het libretto is, zoals vaker voorkwam, gebaseerd op een gedicht van Poesjkin. De opera is vooral vaak in Frankrijk opgevoerd en dat geldt ook voor de versie die Mezzo uitzendt. Het Orchestre de Paris stond onder leiding van Kent Nagano en Isao Takashima deed de regie voor deze productie die werd opgenomen in het Théâtre du Châtelet in Parijs in 2002.

Hoofdrollen: Albert Schagidullin (Le Tsar Dodon), Ilya Levinsky (Le Prince Gvidon), Andrei Breus (Le Prince Aphron), Ilya Bannik (Le Général Polkan). Het koor kwam niet uit Frankrijk, maar was het vocaal ensemble dat verbonden is aan het Mariinsky theater in St. Petersburg.
Mezzo: zaterdag 12 mei om 20.30 u.

Alex Esposito (foto: IMG Artists).

Esposito zingt Mozart
Selim, de viriele Turk uit Il Turco in Italia, werd onlangs bij De Nederlandse Opera gezongen door Alex Esposito. De bariton zingt dit jaar naast Rossini vooral Mozart. In Londen was hij vóór zijn Amsterdamse optredens te zien als Leporello, in Salzburg zong hij, eveneens in Don Giovanni van Mozart, de rol van Masetto. De Don Giovanni waarin Esposito optrad in Oostenrijk, een paar jaar geleden, werd gedirigeerd door Bertrand de Billy met in de bak de Wiener Philharmoniker.

Anatoly Kotcherga was de Commendatore, Christopher Maltman zong Don Giovanni. De vrouwenrollen werden gezongen door Annette Dasch (Donna Anna), Dorothea Röschmann (Donna Elvira) en Ekaterina Siurina (Zerlina). Erwin Schrott zong Leporello en Matthew Polenzani deed de rol van Don Ottavio. Claus Guth regisseerde deze Salzburg Festival-productie in 2008.
Mezzo: zondag 13 mei om 17.00 u.

Fledermaus met Kleiber
Mezzo besteedt deze week extra aandacht aan één van de grote dirigenten van de 20e eeuw, Carlos Kleiber. De in Berlijn geboren dirigent voerde met het Bayerisches Staatsorchester en het koor van de Bayerische Staatsoper in 1986 Die Fledermaus van Johann Strauss II uit. Naast een rol voor Brigitte Fassbaender als Prinz Orlofsky ziet u onder andere Eberhard Wächter, Pamela Coburn en Josef Hopferwieser. Otto Schenk regisseerde deze Fledermaus, ook voor de tv-opname.
Mezzo: maandag 14 mei om 20.30 u.

Pierre Audi (foto: Erwin Olaf).

Orlando van de Munt
Op Hemelvaartsdag zendt Mezzo de recente Orlando uit die in Brussel te zien was. Op 11 mei was de laatste voorstelling uit de serie. Händels opera is online via de site van de Munt te zien tot 1 juni, maar voor wiens tv niet ‘smart’ genoeg is om op grootbeeld te kijken, kan bij Mezzo een tv-versie zien van deze productie. René Jacobs deed met B’Rock de muziek, Pierre Audi regisseerde en koos voor het eerst in een opera van dit type voor de toepassing van video aan het begin van elke akte. Hier staat een interview met Audi over zijn aanpak. Vocale medewerking was onder andere van Bejun Mehta, Sophie Karthäuser en Kristina Hammarström.
Mezzo: 17 mei om 13.30 u.

Weektip

Verdi op de radio
Het philharmonisch orkest uit 010 speelt, volgens veel recensenten, in 020 de sterren van de hemel in Don Carlo van Verdi. De Italiaanse componist staat in de week van 14 – 18 mei ook dagelijks centraal in een serie radio-uitzendingen. Jan Rot presenteert elke dag van half acht tot acht op Radio 4 in ‘Componist van de week’ muziek en achtergrond van Giuseppe Verdi (1813 – 1901).
Radio 4: dagelijks van 19.30 u. – 20.00 u.

Vorig artikel

Youtube-portret: Massimo Giordano

Volgend artikel

Opera Zuid brengt Madama Butterfly

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Theo de Boer
    11 mei 2012 at 13:22

    HEERLIJK , maandag 14 mei deze geweldige fledermaus op Mezzo tv
    met Carlos Kleiber op de bok , een productie met prima solisten in de set van Otto Schenk en is niet ouderwets of dedateerd , ik heb al jaren de DVD en het is altijd weer een feestje om deze operette te ondergaan en je mee te laten slepen !