Binnenkort

NJO brengt operaversie Death Knocks

De NJO Muziekzomer presenteert in augustus Woody Allens toneelstuk Death Knocks, maar dan als opera, op muziek van Christian Jost. Het Nieuw Haags Ensemble voert het werk viermaal uit.

Lilian Farahani zingt één van de rollen in Death Knocks (foto: Aisha Zeijpveld).

De NJO Muziekzomer vindt dit jaar plaats van 1 tot en met 19 augustus. Het zomerfestival gaat uit van de Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie. Jong talent speelt dan ook de hoofdrol in de meer dan zeventig concerten die in de augustusweken staan gepland.

Vier van die voorstellingen laten Death Knocks zien, een operabewerking van Woody Allens originele toneelstuk. Een stuk met een bijzondere plot: ,,Een vermoeiend gegeven: na een dag hard werken, rust je even uit met de krant. Valt plotseling de Dood je huis binnen. Als sterveling doe je dan wat je het beste kan: een potje kaarten. Inzet: je leven. Eerst maar eens kijken of Hij het van je kan winnen.”

Regisseur David Prins geeft deze ‘komische opera over ons tragische en onvermijdelijke lot’ vorm. Hij werkt daarbij samen met dirigent Frank Zielhorst en het Nieuw Haags Ensemble. De twee rollen worden vertolkt door sopraan Lilian Farahani en bariton Lukáš Zeman.

De muziek van Christian Jost is geïnspireerd op de big-bandtraditie van het Amerika van net na de Tweede Wereldoorlog. Naast de opera wordt ook het klarinetconcert van Artie Shaw opgevoerd.

De opera is tussen 9 en 16 augustus viermaal te zien in verschillende theaters. Zie voor meer informatie de website van NJO Muziekzomer.

Vorig artikel

Operalia-top geeft smakelijk gala in Londen

Volgend artikel

Muziektheater over mythische vrouwen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.