Home » Binnenkort

Opera in de media: week 34

17 augustus 2012 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 31 (18- 24 augustus) onder meer aandacht voor onbekende opera’s van Peter von Winter en Pergolesi en twee Ravel-werken live vanuit Glyndebourne op internet.

Gergiev, Leiferkus en Hvorostovsky

Dmitri Hvorostovsky (foto: Pasha Antonov)

Het Stedelijk Helmonds Concertkoor is vast een heel bekwaam ensemble, maar je verwacht die naam niet snel in een zin samen met de naam Valery Gergiev. Toch waren het dat koor en die dirigent die in januari 1991 in het Concertgebouw op het podium stonden. Het kader was de uitvoering van de opera Schoppenvrouw van Tsjaikovski. De archief-opname wordt uitgezonden door Radio 4 in de zomerserie van de ZaterdagMatinee.

Twee baritons uit de categorie zwaargewicht stonden op het podium, Sergei Leiferkus als Graaf Tomski/Zlatogor en Dmitri Hvorostovsky als Prins Jeletski. Andere vocale rollen waren er voor Alexei Steblyanko, Albert Bonnema, Jan Alof en Rita Gorr, die de Gravin zong. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor werkten ook mee aan deze uitvoering van Schoppenvrouw.
Radio 4: zaterdag 18 augustus om 13.00 u.

Yeoman in Londen
Het Zomeravondconcert van Radio 4 schakelt live met de Royal Albert Hall in Londen voor een uitvoering van The Yeomen of the Guard. Deze operette over de bewakers van de Tower of London werd geschreven door het duo Gilbert and Sullivan. De operette speelt zich af in het Londen van de 16e eeuw. Er is humor en romantiek in het verhaal over Colonel Fairfax en Phoebe Meryll, met hoofdrollen voor Andrew Kennedy (tenor) als Fairfax en Heather Shipp (mezzo-soprano) als Phoebe.

Dame Felicity Palmer is te zien in de rol van Dame Carruthers. Martin Duncan is de regisseur, de BBC Singers en het BBC Concert Orchestra staan onder leiding van dirigent Jane Glover.
Radio 4: zondag 19 augustus om 20.00 u.

Zauberflöte, the sequel
Emmanuel Schikaneder, die op Wikipedia wat vaagjes omschreven wordt als een “veelzijdige Oostenrijkse artistieke figuur’ werd bekend door zijn libretto voor Die Zauberflöte. Hij schreef later een -veel minder bekend- vervolg op het verhaal dat door componist Peter von Winter op muziek werd gezet. Rond zijn tweehonderdste sterfdag, op 21 september, is er op de Salzburger Festspiele aandacht voor de vervolg-opera die Schikaneder schreef. De “heroisch-komische Oper” Das Labyrinth oder Der Kampf mit den Elementen werd op 3 augustus jongstleden uitgevoerd in de Residenzhof in Salzburg. In de hoofdrollen stonden onder andere Christof Fischesser, Julia Novikova, Malin Hartelius en Michael Schade. Het Salzburger Bach-Chor en het Mozarteum-Orchester werden geleid door Ivor Bolton.
NDR Kultur Radio: zaterdag 18 augustus om 20.00 u.

Tweemaal Ravel live
In de serie opera’s die door het Glyndebourne-festival in de Britse bioscopen en op internet wordt gebracht staat op zondag de Ravel-double bill L’heure espagnole en L’enfant et les sortilèges op het programma. Regisseur Laurent Pelly en dirigent Kazushi Ono, die in 2008 met de productie van Humperdincks Hänsel und Gretel in Glyndebourne debuteerden, werkten nu opnieuw samen. In L’Heure zijn de solisten Stéphanie d’Oustrac als Concepción en Elliot Madore als Ramiro.

Stéphanie d’Oustrac staat ook in de tweede opera, L’enfant et les sortilèges. Dat geldt eveneens voor Paul Gay, die – net als onlangs in Rotterdam tijdens de Operadagen – de rol van le fauteuil zingt. De rol van l ‘enfant wordt gezongen door Khatouna Gadelia. De beide opera’s worden begeleid door het London Philharmonic Orchestra. De internet-uitzending blijft na afloop nog enige dagen beschikbaar op de website van Glyndebourne.
Website Glyndebourne: zondag 19 augustus om 19.30 u. 

Pergolesi in Montpellier

Maria Ercolano in de titelrol van Salustia (foto: Marc Ginot)

Opera vanuit Montpellier, dat komt niet dagelijks voorbij. Deze Salustia van Giovanni Battista Pergolesi werd in 2008 opgenomen in het opera-theater van de Franse stad. Het ensemble was La Cappella della pieta de Turchini onder leiding van Antonio Florio en de solisten waren onder andere Maria Ercolano (Salustia), José Maria Lo Monaco (Alessandro).

Jean-Paul Scarpitta deed de regie van deze opera die voor het eerst sinds de wereldpremière in 1732 weer op de planken werd gebracht.
Mezzo: zondag 19 augustus om 17.00 u.

Himmelfahrts-Oratorium
BravaNL besteedt in het kader van het festival in Utrecht de komende tijd aandacht aan oude muziek. Op donderdag gebeurt dat met de uitzending van het Himmelfahrts-Oratorium van Bach. Dat werd uitgevoerd door La Petite Bande en het Ex Tempore koor onder leiding van Sigiswald Kuijken tijdens het Bachfest in Leipzig in 2004. Ook een werk van Bach-zoon Carl Philipp Emanuel staat op het programma. Uitvoerenden: Sophie Karthäuser (sopraan), Patrizia Hardt (alt), Christoph Einhorn (tenor), Christoph Genz (tenor), Jan van der Crabben (bas – bariton) en Stephan Genz (bariton).
BravaNL: donderdag 23 augustus om 18.00 uur

Weektip

Prinsengrachtconcert
Het zou wel eens de warmste editie van het Prinsengrachtconcert in jaren kunnen worden. Na heel veel andere sterren is dit jaar mezzosopraan Christianne Stotijn de solist waar het allemaal om draait. Ze wordt begeleid door het Calefax Rietkwintet, pianist Joseph Breinl en door haar broer, bassist Rick Stotijn.

Wat nooit in de tv-uitzending zit, maar wel veelzeggende beelden oplevert, is de op zijn zachtst gezegd hectische invaart van de Grachtengordel-sloepen. Het levert nog wel wat spanning op voordat iedereen met een glaasje Chablis van de muziek kan genieten. Documentairemaker Michiel van Erp liet ooit zijn camera draaien ruim vóór het Prinsengrachtconcert begon. Het deel van zijn documentaire Pretpark Nederland met de invaart staat op YouTube.
Nederland 2: zaterdag 18 augustus om 21.20 u.

 

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.