AchtergrondFeaturedNieuws

Vakantieshoppen: twaalf operatips

Het is zomer en voor wie vakantie heeft, is er alle tijd om (online) te shoppen naar cd’s met bijzondere opera’s, zangers en zangeressen. Maar als het budget geen grote uitgaven toelaat, is er altijd nog de aanbieding, de ‘special price’ of het ‘sonderangebot’van de webwinkel in binnen- en buitenland. Twaalf tips voor koopjes, bargains en Preisknüller.

Wunderlich
Fritz Wunderlich, de lyrische tenor, zou in september 82 jaar geworden zijn, als hij niet, ook in september, was overleden. Een ongeval maakte in 1966 een einde aan het leven van de zanger die door Pavarotti één van de grootste tenoren van de geschiedenis werd genoemd. En daar stond de Italiaan niet alleen in.

Voor veel minder dan de oude prijs is er een box met 6 cd’s, een luisterboek, een booklet van 120 pagina’s en zelfs een vinylsingle met Schuberts ‘Wiegelied’. Het hele pakket is voor nog geen 25 euro bij een Duitse online-winkel te krijgen.
GA NAAR AANBIEDING

Tucker
In de Verenigde Staten had tenor Richard Tucker de statuur van de allerbeste. Zijn nalatenschap zorgde voor beurzen en scholarships en dat leverde uiteindelijk sterren van nu op als Renée Fleming en Deborah Voigt. Opnamen van Tucker uit de periode 1947 – 1960, met aria’s van onder andere Verdi, Giordano, Puccini, Mascagni en Donizetti, staan op 10 cd’s die in een doosje voor nog geen 10 euro over de digitale toonbank gaan.
GA NAAR AANBIEDING

Björling
In Zweden hadden ze Jussi Björling en daar vonden ze dat die heldentenor de allerbeste was. Hij reisde over de hele wereld en debuteerde in 1938 bij de Metropolitan Opera in New York. Meer dan 50 jaar na zijn dood is Björling nog altijd een naam bij de liefhebbers. In een box van 14 cd’s zitten opnamen van veel Verdi-opera’s, een live-registratie uit Carnegie Hall van een liedrecital en een versie uit 1947 van Roméo et Juliette van Gounod die werd vastgelegd in de Met in New York. Twee tientjes.
GA NAAR AANBIEDING

Ameling
De in Nederland gevestigde online cd-winkel met de blauwe mannetjes biedt wel 4 procent korting op de collectie die begin dit jaar onder de titel The Dutch Nightingale is uitgebracht. Op 8 cd’s zingt Elly Ameling cantates van Bach en liederen van onder andere Schubert, Mozart, Fauré, Debussy, Poulenc, Beethoven en Duparc. Net geen 24 euro en daarmee bespaart u de verzendkosten, want die worden bij bestellingen vanaf 20 euro niet in rekening gebracht.
GA NAAR AANBIEDING

Heynis
In de categorie grote Nederlandse zangeressen hoort ook Aafje Heynis. De uitgave van een Philips-cd uit 2003 is afgeprijsd naar 10 euro. De legendarische alt is te horen in delen uit de Matthäus-passion maar ook in ‘Zueignung’ van Strauss en in ‘Greensleeves’.
GA NAAR AANBIEDING

Te Kanawa
Liefhebbers mogen graag discussiëren over de vraag wie de liederen die Richard Strauss componeerde tijdens zijn laatste jaren in Garmisch-Partenkirchen het beste zingt. Een populaire uitvoering, die van Dame Kiri te Kanawa met dirigent Georg Solti is nu in de aanbieding: bijna 8 euro voor de Vier Letzte Lieder.
GA NAAR AANBIEDING

Janowitz
Gundula Janowitz zingt ze ook, die liederen, maar begeleid door Herbert von Karajan. Zeven euro duurder maar dan krijgt u ‘Tod und Verklärung’ en ‘Metamorphosen’, gedirigeerd door Von Karajan, erbij.
GA NAAR AANBIEDING

Margiono
Natuurlijk zingt Charlotte Margiono ze het mooist. Vinden haar fans. Edo de Waart dirigeerde het orkest achter deze uitvoeringen van de liederen op tekst van Hesse en Von Eichendorff. Net geen tien euro.
GA NAAR AANBIEDING

Beginners
Leontyne Price met Madama Butterfly, John McCarthy in Il Trovatore, de Walküren-rit en het bloemenduet, de drempel ligt niet hoog bij de verzameling ‘Je n’aime pas le classique mais ça j’aime bien’, een dubbel-cd voor beginners. Voor 7 euro bij de grote Franse muziekwinkel. Een complete verzameling operastukjes onder dezelfde titel verscheen in maart jongstleden maar die is nieuwer en dus tweemaal zo duur.
GA NAAR AANBIEDING

Operakoren
Spotgoedkoop is Choeurs de légende, een cd met de mooiste koren uit werk van Verdi , Gounod en Wagner. Voor nog geen vier euro bij de Fnac.
GA NAAR AANBIEDING

50 opera’s
Het is een aardig bedrag, 65 euro, maar daarvoor krijgt u wel 50 opera’s in een doosje. Het vierhonderdjarig bestaan van het genre opera was aanleiding voor EMI om opnamen te bundelen van namen als Haitink (met de Ring van Wagner), Caballé en Carreras samen in Turandot en Anneliese Rothenberger en Nicolai Gedda in Die Entführung aus dem Serail. Let wel: het zijn de hoogtepunten, niet de complete werken.
GA NAAR AANBIEDING

Scholl
Te bestellen online maar ook op te koop bij de klassieke cd-winkel in de buurt is de cd-box van Andreas Scholl. De countertenor zingt muziek van Pergolesi, Purcell en Händel op 5 cd’s die samen iets onder de dertig euro kosten.
GA NAAR AANBIEDING

Vorig artikel

Gerhaher zingt onberispelijke liederen-cd

Volgend artikel

Opera in de media: week 34

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

 1. Neil van der Linden
  17 augustus 2012 at 10:36

  Zeer geachte redactie,
  Dank voor de heel handige tips voor nog meer schoons in mijn CD verzameling. Nog meer embarras du choix. Leve de crisis in de CD-industrie en de crisis in het algemeen waardoor platenmaatschappijen net als ik had besloten dat ik ongeveer alles toch wel heb voor belachelijke prijzen toch nog wat laatste geld uit mijn portemonnaie gaan persen. Na een nachtje slapen.
  MAAR Jussi Björling is natuurlijk wel held en tenor, maar geen heldentenor; ervan afgezien dat hij bij vele wanhopig geworden operamanagers en platenproducenten in de praktijk niet als held te boek stond. Hoewel hij dan toen hij een keer echt zwaar ziek was, hartaanval vlak voor optreden, besloot toch het podium op te gaan, in La Boheme, ROH, Londen.

 2. Neil van der Linden
  17 augustus 2012 at 10:41

  Wie op een heel bijzondere manier een minuut van Björling wil genieten moet eens kijken naar Haneke’s Funny Games met de magistrale klassieke muziek quizz in het begin. Zit zowel in de oorspronkelijke Duitstalige versie, de beste, (niemand speelt als Ulrich Muhe RIP, Susanne Lothar RIP, Frank Geiring, Arno Frisch en het zoontje) als in de latere Amerikaanse remake (Naomi Watts, Tim Roth) van de film.

 3. Neil van der Linden
  17 augustus 2012 at 12:03

  De originele railer begint ook met Björling

  http://www.youtube.com/watch?v=rzpzpe_8gHQ

  Het is jammer dat niet de hele eerste tien minuten met de quizz op youtube staan met de Duitse acteurs

  De hele Amerikaanse film staat wel op youtube, in het Spaans nagesynchroniseerd maar de acteurs van de Duitse versie zijn onvergetelijk en de Duitse setting ook

  http://www.youtube.com/watch?v=9fxjbaOFSrk&feature=related