BinnenkortBuitenland

Vlaamse Opera opent met Berlioz’ Faust

De Vlaamse Opera opent op 16 september zijn seizoen met La Damnation de Faust van Hector Berlioz. ‘Een hellevaart die je gegarandeerd van je sokken blaast’, aldus het operahuis. Terry Gilliam regisseert, Dmitri Jurowski dirigeert.

Repetitie voor La Damnation de Faust (foto: Annemie Augustijns).

Het nieuwe seizoen van het in Antwerpen en Gent gevestigde gezelschap draait om allerlei manieren en vormen van geloof. La Damnation de Faust van Berlioz valt uitstekend binnen dat thema.

Wetenschapper Faust is zijn geloof kwijt, in God én in de mens, en wil een einde aan zijn leven maken. Méphistophélès (de duivel) houdt hem echter een leven vol spanning, succes en geluk voor en verleidt hem zo tot een fataal pact.

De openingsproductie wordt geënsceneerd door Terry Gilliam, die zijn productie vorig jaar uitdacht voor de English National Opera en nu ook in Vlaanderen de directie voor zijn rekening neemt.

Chef-dirigent Dmitri Jurowski staat voor zijn eigen Symfonisch Orkest van de Vlaamse Opera en voor het Koor en Kinderkoor van het operahuis.

De titelrol wordt vertolkt door de jonge Amerikaanse tenor Michael Spyres, die onlangs nog in Pesaro was te zien op het Rossini Festival. Zijn Marguerite wordt vertolkt door Maria Riccarda Wesseling. De duivel tot slot wordt afwisselend gezongen door de gerenommeerde Michele Pertusi en Simon Bailey.

La Damnation de Faust gaat op 16 september in première in Gent en is daarna nog negen keer te zien in Gent en Antwerpen. Zie voor meer informatie de website van de Vlaamse Opera.

Hieronder de trailer (met beelden van de productie in Engeland):

Vorig artikel

Hoofdredactioneel: Vals zingen werkt ook

Volgend artikel

Matinee brengt hoogkaraatse Parelvissers

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.