AchtergrondBinnenkortFeatured

‘Elektra is een interessant wijf’

Honderd jaar nadat Elektra in Dresden in première ging, brengt Opera Spanga het heftige werk van Richard Strauss in de Friese weilanden. Francis van Broekhuizen zingt de titelrol. „Voor mij is dit het beste van alles. En dat vind je dan in een weiland.”

Francis van Broekhuizen (links) zong vorig jaar mee als Leporella in de Spanga-productie Donna Giovanna.
Francis van Broekhuizen (links) zong vorig jaar mee als Leporella in de Spanga-productie Donna Giovanna.

Opera Spanga maakt sinds 1989 ieder jaar operaproducties in de weilanden van het Friese dorpje Spanga. Artistiek leidster Corina van Eijk bracht werken als Aida, Falstaff, Blauwbaards Burcht, L’Elisir d’Amore en vorig jaar Donna Giovanna.

In die bewerking van Mozarts Don Giovanni husselde Van Eijk de ‘geslachten’ door elkaar. Het was de eerste Spanga-productie van sopraan Francis van Broekhuizen, die de rol van Leporella vertolkte.

Dit jaar mag zij de titelrol op zich nemen in Elektra van Richard Strauss. Een heftige opera over een vrouw die maar één ding wil: wraak nemen op haar moeder, die haar vader vermoord heeft.

Meestal wordt de veeleisende rol door sopranen ‘op leeftijd’ gezongen, maar Van Broekhuizen is nog maar 34. „Misschien ben ik wel één van de jongste die de rol doet”, zegt ze. „Het scheelt wel dat het om een gereduceerde versie gaat: de bezetting is kleiner.”

Van Broekhuizen is momenteel vier weken aan het repeteren voor de productie, maar ze is zich al een jaar aan het voorbereiden op de rol. Door het originele stuk van Sophocles te lezen, door te lezen over Strauss, zijn tijd, zijn werk.

Het heeft de sopraan geholpen om zich langzaamaan in de bizarre rol van Elektra in te leven – een figuur die aan het einde van de opera uitzinnig sterft wanneer haar haat bevredigd is. „Ik ben niet zo’n figuur als Elektra. Ik heb natuurlijk niet de neiging mijn moeder om zeep te helpen”, lacht Van Broekhuizen.

Maar ze heeft wel steeds dieper in haar karakter kunnen duiken. „Het is een interessant wijf. Ze is niet eendimensionaal. Ze heeft naast de haat ook andere gevoelens. In de tekst en de muziek kun je horen wat voor interpretaties je aan haar moet geven. Je hoort haar figuur, dat is heel apart.”

Regisseur Van Eijk stuurt en steunt haar daar zeer goed bij, vindt Van Broekhuizen. „Daar heeft ze echt een gave voor. Ze heeft op bijna elke maat een regieaanwijzing. Dat is lastig, maar ook heel interessant. Soms gebeurt het wel dat ik na een repetitie nog heel wild reageer, dan zit ik nog zo in de rol.”

De Elektra-productie wordt erg ‘lijfelijk’, meent de sopraan. „Stoer, dat is misschien nog het beste woord. Het is een heel bloederige, zanderige productie. Tegelijk zit er ook een weemoedige laag overheen, een verlangen naar vroeger.”

Graspollen

Wat Opera Spanga nu zo leuk maakt, is volgens Van Broekhuizen de sfeer. Dat ondervindt ze nu al, bij het repeteren. „Je repeteert in een weiland. Vorige week in de brandende zon, nu in de modder. En altijd ben je buiten. Het geeft je haast een vakantiegevoel. We lachen ons ook gek iedere dag. Ik voel me erg thuis hier. Het is als een warm bad.”

Opera tussen de graspollen: dat is Opera Spanga.
Opera tussen de graspollen: dat is Opera Spanga.

Van Broekhuizen denkt dat de bezoekers die sfeer deze zomer ook zullen proeven. „Misschien komen ze uit Amsterdam of Den Haag of zo, en dan opeens staan ze in een weiland en horen ze onwijs mooie muziek. De sfeer is moeilijk uit te leggen – daarvoor moet je er echt zelf bij zijn – maar het is vooral dat je alles met elkaar doet. Je eet vooraf, je loopt door de graspollen weer terug. Het geeft een warm gevoel.”

Daar komt dan nog bij dat het artistieke niveau hoog is, vindt Van Broekhuizen. „Voor mij is dit het beste van alles. En dat vind je dan in een weiland, tussen de koeien, en niet in iets als het Concertgebouw.”

De premiere van Elektra is op 15 augustus. Daarna zijn er tot en met 26 augustus nog vijf voorstellingen. De muzikale begeleiding komt van het Spanga Festival Orkest onder leiding van Spanga-dirigent David Levi. Andere solisten zijn onder andere Maaike Widdershoven, Klara Uleman, Anthony Heidweiller en Charles Alves da Cruz.

Meer informatie: www.operaspanga.nl.

Vorig artikel

Orfeo op z’n authentiekst

Volgend artikel

Laatste Falstaff trekt 9.000 bezoekers

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.