Binnenkort

Matinee brengt Simplicius in première

De NTR ZaterdagMatinee introduceert op zaterdag 24 november Karl Amadeus Hartmanns opera Simplicius Simplicissimus in Nederland. De première wordt voorafgegaan door een bijeenkomst van het Goethe-Institut en een educatieproject van het Muziekcentrum van de Omroep.

Karl Amadeus Hartmann (1905-1963).

Karl Amadeus Hartmann baseerde zijn opera op de zeventiende-eeuwse roman Simplicius Simplicissimus van Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen, een boek over de gruwelijke Dertigjarige Oorlog (1618-1648). Hij schreef het in de jaren dertig van de twintigste eeuw, visionair vooruitblikkend op de Tweede Wereldoorlog.

De opera schetst een beeld van een maatschappij in oorlog. De hoofdfiguur is de ‘simpele’ en naïeve jongen Simplicius, die aan de machanismen van de oorlog is overgeleverd. ,,Hartmanns muziek wisselt af tussen fel expressionisme, parafrasen van Bach-koralen en intrigerende spreekteksten”, aldus de ZaterdagMatinee.

Het stuk ging pas na de oorlog, in 1948, in wereldpremière en werd door Hartmann in 1956 volledig georkestreerd. De concertante uitvoering van de Matinee is de Nederlandse première van het werk.

Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor staan onder leiding van Markus Stenz. De cast bestaat uit onder andere Juliane Banse, Will Hartmann en Kristof Klorek.

Voorafgaand aan de uitvoering vindt een presentatie plaats van een educatieproject van het Muziekcentrum van de Omroep. Leerlingen van het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum creëerden een eigen miniopera op basis van materiaal uit Hartmanns werk. De presentatie is vrij toegankelijk en begint om 12.55 uur in het Concertgebouw.

De avond voor de première organiseert het Goethe-Institut samen met de NTR ZaterdagMatinee een bijeenkomst over het werk van Hartmann aan de Herengracht 470 in Amsterdam. Deze bijeenkomst is gratis toegankelijk met een kaartje voor één van de Hartmann-concerten in de Matinee. Meer informatie: info@amsterdam.goethe.org.

De Matinee-uitvoering begint om 13.30 uur en wordt live uitgezonden op Radio 4. Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Beczala tekent bij Deutsche Grammophon

Volgend artikel

Hoofdredactioneel: Mafia in het operahuis

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.