Binnenkort

Mozarts laatste opera live in bioscoop

De Metropolitan Opera zendt zaterdag 1 december Mozarts laatste opera La Clemenza di Tito live uit in bioscopen over de hele wereld. Harry Bicket staat op de bok, Giuseppe Filianoti zingt de titelrol en de Letse ster Elina Garanca vertolkt Sesto.

Mozart voltooide La Clemenza di Tito in 1791, een paar maanden voor zijn dood. De opera heeft een opvallend traditioneel-klassiek verhaal en formele opera seria-structuur vergeleken met Mozarts voorgaande opera’s (de Da Ponte-cyclus en Die Zauberflöte). Het werk gaat over keizer Titus Vespasiano en alle verwikkelingen aan zijn hof.

De uitzending van aanstaande zaterdag is onderdeel van de inmiddels beroemde Live in HD-serie van de Metropolitan Opera. Het New Yorkse operahuis bereikt daar ieder seizoen miljoenen mensen mee in zo’n zestig landen van de wereld.

De productie van Mozarts opera komt van wijlen Jean-Pierre Ponnelle, een veelgeprezen Franse regisseur die faam verwierf met onder meer zijn Tristan und Isolde in Bayreuth (1981) en zijn vele producties voor de Salzburger Festspiele. Ponnelle ensceneerde in 1969 voor het eerst de lang genegeerde opera van Mozart en maakte in 1984 een productie voor de Met – de productie die nu hernomen wordt.

Barokspecialist Harry Bicket, leider van het ensemble The English Concert, staat voor het Met-orkest en een cast vol gerenommeerde namen. Tenor Giuseppe Filianoti zingt de titelrol, Barbara Frittoli vertolkt Vitellia, Kate Lindsey kruipt in de huid van Annio en Elina Garanca zingt Sesto. Al deze zangers zijn vaak op de planken van het Lincoln Center te vinden.

In Nederland wordt La Clemenza di Tito uitgezonden door CineMec in Ede, diverse vestigingen van Pathé, Foroxity in Limburg en Minerva.

Zie voor meer informatie over de productie de website van de Metropolitan Opera. Lees daar ook een interview met Elina Garanca.

Hieronder een fragment uit de productie:

Vorig artikel

Live: Volg de operaweek op Cultura24!

Volgend artikel

Première Neuenfels' Finta weggeboed

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.