Home » Binnenkort

ZaterdagMatinee speelt farce van Rossini

Amsterdam14 maart 2013 Geen reacties

De NTR ZaterdagMatinee voert op zaterdag 23 maart in het Concertgebouw de komische eenakter La scala di seta (de zijden ladder) van Gioacchino Rossini op. Ster in de cast is sopraan Olga Peretyatko. Alessandro de Marchi dirigeert.

Olga Peretyatko (foto: Uwe Arens).

La scala di seta ging in 1812 in wereldpremière bij het Teatro San Moisè in Venetië. De ‘farsa comica’ was de zesde opera die Rossini schreef. Ten tijde van de première was hij nog maar 20 jaar oud.

De opera is typisch voor de commedia dell’arte van die tijd, aldus de ZaterdagMatinee. “Een jonge vrouw, Giulia, wordt begeerd door haar voogd, Blansac, maar zij blijkt in het geheim al getrouwd te zijn. Haar echtgenoot laat ze elke avond met een zijden ladder haar kamer binnen en uiteindelijk weet ze Blansac te koppelen aan haar nichtje.”

Volgens de Matinee klinkt in La scala di seta “de muziek van een jong genie, dat een jaar later met Tancredi en L’Italiana in Algeri het continent zou veroveren. Rossini strooit met duetten en trio’s, terwijl de ensembles met hun opzwepende crescendi voor grote hilariteit zorgen. Maar de komische farce kent ook prachtige melancholische momenten.”

De eenakter wordt uitgevoerd door de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Alessandro de Marchi. Sopraan Olga Peretyatko zingt Giulia. De Russische kreeg in december de Prix d’Amis van de Vrienden van De Nederlandse Opera en was vorig jaar bij DNO in Il turco in Italia en De Nachtegaal te zien.

De andere rollen worden vertolkt door sopraan Laura Cherici, tenor Daniele Zanfardino, tenor Bogdan Mihai, bariton Pietro Spagnoli en bas Luca Tittoto.

De Matinee begint om 13.30 uur en wordt live uitgezonden op Radio 4. Op het moment van schrijven zijn er nog kaarten beschikbaar. Zie de website van het Concertgebouw.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.