AchtergrondBuitenlands nieuwsNieuws

Filmpjes: Zes sterren van de toekomst?

Zes jonge operatalenten wonnen zondag 10 maart de prestigieuze National Council Auditions van de Metropolitan Opera uit New York. Het verleden wijst uit dat prijswinnaars van de Auditions vaak een grote carrière te wachten staat. Daarom een portret in beeld van de zes winnaars.

De winnaars van de National Council Auditions 2013 (foto: Rebecca Fay / Metropolitan Opera).

De zangers die zondag gehuldigd werden, kregen ieder 15.000 dollar prijzengeld. Belangrijker dan dat was echter dat het auditorium van de Met zondag vol zat met artistiek directeuren, artiestenmanager, operasterren, coaches, recensenten en andere insiders uit de operawereld, iets wat de uitverkoren talenten bepaald geen kwaad zal doen in het vervolg van hun carrière.

De National Council Auditions, waar audities voor gehouden worden in 40 districten in de Verenigde Staten, trok dit jaar bijna 1500 zangers. Slechts tien zangers schopten het tot de finaleronde in New York afgelopen weekend.

De Met-competitie is de meest prestigieuze zangcompetitie in Noord-Amerika en heeft in het verleden sterren als Renée Fleming, Deborah Voigt, Susan Graham, Lawrence Brownlee, Thomas Hampson en Samuel Ramey voortgebracht.

Hieronder van elk van de winnaars een YouTube-fragment.

De 26-jarige tenor Michael Brandenburg uit Austin, Indiana, combineerde zijn zangstudie eerst met een studie biologie. De afgelopen jaren was hij echter volop actief in het circuit van concoursen en bij kleinere gezelschappen. Hieronder zingt hij ‘La fleur que tu m’avais jetée’ uit Carmen van Bizet.

De 25-jarige bas-bariton Brandon Cedel uit Hershey, Pennsylvania, heeft reeds een indrukwekkend cv, met optredens bij vele gezelschappen (tot in Oman toe) en prijzen en onderscheidingen van gerenommeerde instanties als de Richard Tucker Foundation. Hieronder zingt hij een fragment uit Rachmaninovs opera Aleko.

De lyrische coloratuursopraan Sydney Mancasola komt uit Californië en wordt momenteel klaargestoomd aan de Academy of Vocal Arts in Philadelphia. Hieronder zingt ze ‘Caro nome’ uit Rigoletto van Verdi.

De Zuid-Afrikaanse bas-bariton Musa Ngqungwana studeert net als Mancasola aan de Academy of Vocal Arts in Philadelphia, waar hij al de nodige rollen vertolkte. Daarvoor behaalde hij een diploma in Kaapstad. Op zijn cv staat onder meer een prijs op de International Hans Gabor Belvedere Singing Competition. Hieronder een fragment uit Massenets Don Quichotte.

De slechts 21-jarige sopraan Rebecca Pedersen woont in Utah met haar ouders en tien broers en zussen. Ze wordt gecoacht door de beroemde mezzo Dolora Zajick en maakt deel uit van Zajicks Institue for Young Dramatic Voices. Hieronder een scène uit Le Cid van Massenet.

De zesde winnaar is Thomas Richards, een 24-jarige bas-bariton uit Minnesota. Hij studeert momenteel in Cincinnati, na eerder in Washington diploma’s in muziek en politicologie behaald te hebben. Helaas is er van hem geen filmpje op YouTube voorhanden.

Zie voor meer informatie over de uitslag de website van de Metropolitan Opera.

Vorig artikel

ZaterdagMatinee speelt farce van Rossini

Volgend artikel

Heerlijk sentiment in Dresdense gala's

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. 18 maart 2013 at 14:33

    Beste mensen,
    Van deze 6 zangers vind ik de 25 jarige Brandon Cedel het meest veelbelovend.
    Dat hij over een indrukwekkend CV beschikt daargelaten,maar wat een uniek en eigen timbre heeft hij.
    Op Facebook heb ik het geluk, hem en zijn partner Jonathan Beyer ook een voorbeeldige bariton te mogen volgen.
    En je ziet de groei in de carriere en stem!
    Voor 25 al dit kunnen dan is er toch nog een vraag naar meer.
    Bas baritons zijn er niet veel, de echte.
    Hij heeft veel om er te komen, niet alleen het “grote” geluid wat je tegenwoordig zo vaak hoort en soms helaas een vereiste lijkt voor carriere….maar m.i. ook een liederen zanger in de dop…dat zal de tijd uitwijzen.
    Hopelijk zullen de agenten in Nederland zich overpeinzen hem de casten voor produkties in Nederland.
    (Mozart Don Giovanni?) 😉
    Dus bij deze Brandon.