BinnenkortBuitenlands nieuws

Vlaamse Opera maakt nieuwe Parsifal

Tatjana Gürbaca regisseert in maart en april een nieuwe Parsifal bij de Vlaamse Opera in Antwerpen en Gent. Met de productie zet het operahuis zijn viering van het Wagner-jaar in. Vader en zoon Eliahu en Daniel Inbal delen de bok.

De nieuwe Parsifal is een coproductie met het Grand Théâtre de Luxembourg. De Vlaamse Opera haakt ermee aan bij een oude traditie om Wagners laatste opera rond de paastijd op te voeren.

Parsifal is de tweede opera van Richard Wagner die regisseur Tatjana Gürbaca onder handen neemt. Eerder ensceneerde ze Der fliegende Holländer in Berlijn. Bij de Vlaamse Opera is Gürbaca bekend van een Tsjaikovski-trilogie. Verder regisseerde ze onlangs een succesvolle Rigoletto bij het Opernhaus Zürich.

De inmiddels 77-jarige, Israëlische dirigent Eliahu Inbal neemt de vijf voorstellingen in Antwerpen voor zijn rekening. Zijn zoon Daniel Inbal doet de vier voorstellingen in Gent. Beide maestro’s waren eerder al bij de Vlaamse Opera te zien.

De titelrol wordt vertolkt door Zoran Todorovich, een regelmatige gast in Antwerpen en Gent. Susan Maclean zingt Kundry, een rol die ze de afgelopen jaren ook in Bayreuth zong, en Werner Van Mechelen debuteert in zijn ‘droomrol’ Amfortas. Georg Zeppenfeld is Gurnemanz en Robert Bork zet Klingsor neer.

Parsifal gaat op 26 maart in première in Antwerpen. Op 20 april volgt de première in Gent. Zie voor meer informatie de website van de Vlaamse Opera.

Vorig artikel

Muti laat I due Foscari zinderen in Rome

Volgend artikel

Interview: alle Verdi-opera's in 50 jaar

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.