Binnenkort

Mr Finney de Opera van start in Den Haag

Vanavond, vrijdag 26 april, gaat Mr Finney de Opera in première in Den Haag. De kinderproductie is een creatie van componist Joey Roukens en librettist Carel Alphenaar, gebaseerd op de kinderboeken van Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma. Mr Finney gaat na acht voorstellingen in Den Haag op tournee door het land.

Affiche van Mr Finney de Opera (afbeelding: Sieb Posthuma).

Met de avonturen van Mr Finney en zijn vriendinnetje Pinky Pepper brengen prinses Laurentien van Oranje (schrijfster) en Sieb Posthuma (illustrator) op een voor kinderen toegankelijke manier vragen ter sprake over hoe we omgaan met elkaar en met de aarde. Op initiatief van sopraan Marijje van Stralen is er een opera van de boeken gemaakt.

Het werk, simpelweg Mr Finney de Opera getiteld, “neemt je mee naar een betoverende muzikale wereld in een sprookjesachtig decor”, aldus de makers. “Er wordt niet gepraat, maar gezongen, want het is opera. Zingen geeft meer kleur aan wat je zegt, zingt Mr Finney.”

De opera is gemaakt door componist Joey Roukens en librettist Carel Alphenaar. Hun creatie wordt uitgevoerd door het ensemble Asko|Schönberg onder leiding van Bas Wiegers.

Initiatiefneemster Marijje van Stralen zingt één van de rollen. De rest van de cast bestaat uit sopraan Machteld Vennevertloo, bariton Wiebe-Pier Cnossen en tenor Jean-Léon Klostermann.

Sieb Posthuma, de illustrator van de boeken, ontwierp decor en kostuums, samen met Ellen Windhorst en Dorine van IJsseldijk. De regie wordt gevoerd door Jos van Kan. Zijn doel: “Ik hoop echt dat kinderen door deze opera op een andere manier leren luisteren en kijken naar de wereld.”

Mr Finney de Opera gaat in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, één van de coproducenten van het werk. Daar wordt de opera zeven keer opgevoerd. Daarna volgt een tournee langs negen andere steden.

Zie voor meer informatie de speciale website van Mr Finney de Opera.

Vorig artikel

Opera in de media: week 18

Volgend artikel

Seizoen Aalto-Theater Essen 2013/2014

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.