Binnenkort

Opera in de media: week 18

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 18 (27 april – 3 mei 2013) onder meer aandacht voor Don Giovanni, live uit Parijs, en een gala in het nieuwe Mariinsky Theater in St. Petersburg.

Karel Mark Chichon.

Matinee met La bohème
De NTR ZaterdagMatinee brengt één van de bekendste opera’s, die niet zo vaak concertant wordt uitgevoerd. La bohème van Puccini staat op de lessenaars van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor, aangevuld met het Nationaal Kinderkoor. Karel Mark Chichon dirigeert het orkest, Martin Wright is voor het eerst sinds zijn vertrek bij De Nederlandse Opera in Nederland bij deze productie koordirigent. Solisten zijn onder andere Gianluca Terranova als Rodolfo, Julianna Di Giacomo als Mimi en Luca Salsi als Marcello.
Radio 4: zaterdag 27 april om 13.00 u.

Julius Caesar in New York
De BBC-radio brengt, net als de aangesloten bioscopen van Live in HD, op zaterdagavond een live-uitzending vanuit de Metropolitan Opera in New York. Harry Bicket dirigeert daar de productie van Händels Giulio Cesare, die door David McVicar wordt geregisseerd. Countertenor David Daniels zingt de rol van Julius Caesar, Natalie Dessay zingt Cleopatra. Ook Patricia Bardon en Alice Coote staan op het podium.
BBC Radio 3: zaterdag 27 april om 18.00 u.

Simon Keenlyside (foto: Uwe Arens).

Jevgeni in Londen
Radio 4 koos voor Opera Live niet voor New York maar voor Londen. De recente opvoering van Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski, met Simon Keenlyside in de titelrol, wordt vanavond uitgezonden. In februari werd deze avond opgenomen in het Royal Opera House Covent Garden. Dirigent was Robin Ticciati. Solisten zijn, naast Keenlyside, onder andere Diana Montague, Krassimira Stoyanova en Pavol Breslik.
Radio 4: zaterdag 27 april om 19.00 u.

Lefgozer Louis
“Lefgozer Louis.” Zo noemt de VPRO-gids de hoofdgast in het programma Vrije Geluiden. Componist Louis Andriessen, die ook het genre van de opera beoefent, staat een uur centraal in het programma van Melchior Huurdeman.
Nederland 1: zondag 28 april om 10.30 u.

Werken aan Wagner
NTR Podium brengt een uur lang Wagner. De programmamakers mochten meekijken bij de repetities van Die Walküre, die vorige week in première ging bij De Nederlandse Opera. De voorbereiding van dirigent Hartmut Haenchen met de solisten en het Nederlands Philharmonisch Orkest wordt getoond en er zijn gesprekken met de zangers.
Nederland 2: zondag 28 april om 13.00 u.

Miah Persson (foto: Mina Artistbilder).

Don Giovanni live
Het Parijse Théâtre des Champs-Elysées is de locatie van waaruit Mezzo een rechtstreekse uitzending verzorgt. Onder leiding van dirigent Jérémie Rhorer begeleidt Le Cercle de l’Harmonie de opera Don Giovanni van Mozart. Markus Werba zingt de titelrol, Miah Persson de rol van Donna Elvira. Daniel Behle is Don Ottavio, Myrtò Papatanasiu is Donna Anna. Steven Humes is aan het begin en het einde te horen als Il Commendatore. De regie van deze productie wordt verzorgd door Stéphane Braunschweig.
Mezzo: maandag 29 april om 19.30 u.

Brahms in Amsterdam
Een opname uit het Concertgebouw in Amsterdam met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons is te zien op Mezzo. Ein Deutsches Requiem van Brahms stond op het programma, met de solisten Genia Kühmeier, Gerald Finley en het Groot Omroepkoor.
Mezzo: woensdag 1 mei om 15.10 u.

Valery Gergiev (foto: Alexander Shapunov).

Het tweede Mariinsky gaat open
Dirigent Valery Gergiev heeft voor de uitnodigingen voor de inauguratie van het nieuwe Mariinsky 2-theater op 2 mei zijn rolodex laten ratelen. Een imposante rij grote namen staat vanavond op het podium in St. Petersburg. Naast het oude Mariinsky Theater uit 1860 en de Concert Hall uit 2006 verrees een grote, nieuwe muziekzaal met 2000 stoelen. De openingsfeesten duren drie dagen, met onder andere de opera Iolanta van Tsjaikovski met Anna Netrebko in de hoofdrol en Nabucco met Plácido Domingo.

Aan het openingsgala, dat door Arte Live Web wordt gestreamd, werken artiesten mee als Ildar Abdrazakov, Plácido Domingo, Anna Netrebko, René Pape, Mikhail Petrenko en Yevgeny Nikitin, die in september in Rotterdam de hoofdrol zal zingen in Der fliegende Holländer. Het programma wordt gedirigeerd door Valery Gergiev. De voormalige chef van het Rotterdams Philharmonisch Orkest wordt op de openingsdag 60 jaar.
Arte Live Web: donderdag 2 mei om 18.00 u.

Herdenking Sir Colin
Sir Colin Davis, die op 14 april overleed, wordt herdacht op BBC 4, met een uitvoering onder zijn handen van de Missa Solemnis van Beethoven tijdens de Proms van 2011 en met een gefilmd portret van de maestro.
BBC 4: vrijdag 3 mei om 20.30 u.

Vorig artikel

Liefde en haat in nieuw seizoen Luik

Volgend artikel

Mr Finney de Opera van start in Den Haag

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.