Buitenlands nieuwsNieuws

Seizoen Aalto-Theater Essen 2013/2014

Vijf nieuwe producties en dertien reprises. Dat staat er in 2013/2014 op het programma van het Aalto-Musiktheater in Essen, waar de Nederlandse Hein Mulders zijn eerste seizoen als intendant zal beleven. Martijn Cornet en Karin Strobos zullen hun entree maken in het huisensemble. Lees verder voor het volledige programma.

Hein Mulders (foto: Hans Hijmering).

Voor het Aalto-Musiktheater in Essen (zo’n 200 kilometer van Amsterdam) breekt komend seizoen een geheel nieuwe periode aan. Aalto-intendant Stefan Soltesz en Philharmonie-intendant Johannes Bultmann zullen afscheid nemen, Hein Mulders neemt hun beide functies over. Verder zal Tomáš Netopil als Generalmusikdirektor aan de slag gaan.

Mulders, voormalig hoofd artistieke zaken van De Nederlandse Opera, heeft besloten deze nieuwe periode in te luiden met het thema ‘das Schicksal’ (het lot). In vijf nieuwe producties en dertien reprises moet dat thema de rode draad vormen.

De komst van Mulders betekent voor het publiek ook de komst van twee veelbelovende, veelgeprezen Nederlandse talenten: bariton Martijn Cornet en mezzosopraan Karin Strobos. Mulders heeft hen een plek in het huisensemble gegeven, waar ze in hun eerste seizoen direct heel veel te doen krijgen.

Cornet zingt komend seizoen Johann in Werther, Papageno in Die Zauberflöte, Baron Douphol in La Traviata, Harlekin in Ariadne auf Naxos, graaf Almaviva in Le nozze di Figaro, Moralès in Carmen en Masetto in Don Giovanni.

Strobos zingt Charlotte in Werther (twee voorstellingen), Karolka in Jenufa, Dryade in Ariadne auf Naxos, Cherubino in Le nozze di Figaro, Mercédès in Carmen, Zerlina in Don Giovanni en Suzuki in Madama Butterfly.

Vermeldenswaardig is ook dat Judith van Wanroij in Don Giovanni haar opwachting zal maken als Donna Elvira en dat de Nederlandse maestro Antony Hermus Madama Butterfly zal leiden.

De lijst reprises telt vele bekende operatitels: onder meer Tristan und Isolde, La Bohème, Die Zauberflöte, Fidelio, L’elisir d’amore, Don Giovanni, Madama Butterfly, Carmen en Le nozze di Figaro.

Hieronder het overzicht van alle nieuwe producties:

Macbeth (G. Verdi)
vanaf 19 oktober 2013
Dirigent: Tomáš Netopil / Yannis Pouspourikas
Regisseur: David Hermann
Solisten: Tommi Hakala, Gun-Brit Barkmin, Katrin Kapplusch, Liang Li, Alexey Sayapin, e.a.

Werther (J. Massenet)
vanaf 30 november 2013
Dirigent: Sébastien Rouland / Yannis Pouspourikas
Regisseur: Carlos Wagner
Solisten: Abdellah Lasri, Michaela Selinger, Karin Strobos, Christina Clark, Martijn Cornet, e.a.

La Straniera (V. Bellini)
vanaf 2 maart 2014
Dirigent: Josep Caballé Domenech
Regisseur: Christof Loy
Solisten: Marlis Petersen, Luca Grassi, Alexey Sayapin, Ieva Prudnikovaite, e.a.

Ariodante (G.F. Händel)
vanaf 19 april 2014
Dirigent: Matthew Halls
Regisseur: Jim Lucassen
Solisten: Michaela Selinger, Olga Pasichnyk, Michael Smallwood, Almas Svilpa, e.a.

Jenufa (L. Janácek)
vanaf 24 mei 2014
Dirigent: Tomáš Netopil
Regisseur: Robert Carsen
Solisten: Sandra Janušaité, Katrin Kapplusch, Marie-Helen Joël, Karin Strobos, e.a.

Zie voor meer informatie de website van het Aalto-Musiktheater Essen.

Vorig artikel

Mr Finney de Opera van start in Den Haag

Volgend artikel

Londense Nabucco in de bioscoop

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

 1. Antonio
  26 april 2013 at 12:06

  Nou ….
  Dat klinkt als muziek in mijn oren!

 2. Hans
  27 april 2013 at 10:16

  Grote veranderingen in Essen na de era Soltesz. Het is een heerlijk theater en ik kom er graag. Opvallend zijn de namen van grote regisseurs, die Mulders heeft weten te strikken. Heel interessant! Ben ook heel erg benieuwd naar Karin Strobos als Charlotte. Maar waarom vallen de Nederlanders aan dit huis nu pas op? Annemarie Kremer en Peter Bording zingen er al jaren de grote partijen.