Binnenkort

Opera in de stad van de toekomst

United States of Opera organiseert op zondag 12 mei een operaevenement in stad van de toekomst ‘Freezing Favela’ in Amsterdam. Tien kunstenaars presenteren onder de titel Opera Playground de kunstvorm als een sociaal evenement. De toeschouwer bepaalt daarin zelf zijn operaervaring.

‘Freezing Favela’ is een tijdelijke stad in de Mediamatic Fabriek in Amsterdam. Tal van artiesten experimenteren er met hun projecten.

In de tien dagen voor 12 mei gaan tien componisten, musici, zangers en kunstenaars aan de slag met het genre opera, vanuit het geloof dat dat genre een sociaal evenement is en geen elitaire aangelegenheid. De kunstenaars buigen zich over vragen als: Hebben wij opera überhaupt nog nodig? En wat is de vorm en functie van opera in de toekomstige samenleving?

Op 12 mei zijn van 15.00 tot 18.00 uur hun bevindingen te bewonderen onder de titel Opera Playground (“een speels alternatief voor het operahuis”). Het evenement is een combinatie van een operafestival en een ontspannende zondagmiddagpicknick, aldus de organisatie, het platform United States of Opera. “Je loopt met een echte diva-cocktail in je hand door een grootse stedelijke omgeving in de voormalige fabriekshallen en maakt kennis met korte opera-interventies en hun makers.”

Het evenement is verdeeld in blokken van dertig minuten, die elke toeschouwer op zijn eigen tijd kan beginnen. De blokken hebben drie onderdelen: “Verse operacreaties, organisch eten van een Italiaanse kok met een groot hart voor opera en stimulerende toespraken van uitgenodigde experts en kunstenaars.”

Opera Playground vindt plaats in het kader van de European Opera Days (11 en 12 mei). Kaarten zijn te bestellen via www.unitedstatesofopera.com.

Vorig artikel

Night at the Museum bij Haarlemse Opera

Volgend artikel

Quartet is grappig en ontroerend

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.