BinnenkortNieuws

Operadagen biedt ruimte voor jong talent

Operadagen Rotterdam maakt werk van het stimuleren van jong muziektheatertalent. Er is ruimte in de programmering voor optredens tijdens het weekend en dankzij het netwerk van de Operadagen kunnen jonge makers de programmeurs van internationale festivals en gezelschappen ontmoeten.

Scène uit Sounds of absence (foto: Carina Hesper).

In het tweede weekend van de tiendaagse in Rotterdam, die van 25 mei tot 2 juni wordt gehouden, is er speciaal ruimte voor de beginnende makers van muziektheater. Dat deel van het programma draagt als motto ‘Discover the Unexpected’.

De Operadagen is een langdurige samenwerking gestart met het Kameroperahuis uit Zwolle. De eerste voorstellingen van het sinds enkele maanden gevormde Collectief van dat gezelschap, waarover Place de l’Opera eerder sprak met kwartiermaker Karin Netten, worden tijdens het Rotterdamse festival gespeeld.

Componist Falk Hübner, één van de negentien leden van het collectief, is verantwoordelijk voor een bewerking van de opera Fidelio van Beethoven. De voorstelling Leonore’s Fidelio wordt gespeeld in het voormalige Huis van Bewaring aan de Noordsingel. De muziek van Hübner klinkt ook bij de installaties van Sounds of Absence in de Rotterdamse Schouwburg. Beide bijdragen van de componist zijn te zien op 31 mei en 1 en 2 juni.

Er staat ook jong talent op het podium bij het slotconcert door de Nationale Reisopera op 2 juni. Gepresenteerd door Tania Kross zijn er tijdens het operagala jonge vocalisten te horen in muziek van Mozart, Puccini en Bizet. De samenwerking met de Reisopera is het Rotterdamse festival voor enkele jaren aangegaan.

De Operadagen Rotterdam zetten sinds 2012 de jaarlijkse Operatie Muziektheater voort die eerder door onder meer het Muziek Centrum Nederland en het Theater Instituut georganiseerd werd. Programmeurs van verschillende festivals en gezelschappen uit Europa zullen op 1 juni aanwezig zijn om talent te scouten.

Verwacht worden vertegenwoordigers van onder meer het Norfolk-Norwich Festival, Cryptic / Sonica, het Ierse Cork Festival, Beth Morrison Projects, Théâtre des Bouffes du Nord en The Royal Opera. Jonge makers kunnen hun plannen kort voorleggen aan de programmeurs, daarna is er een debat met als titel: The United States of Opera.

Informatie over het programma en de kaartverkoop vindt u op de website van Operadagen Rotterdam.

Vorig artikel

IVC organiseert Wagner Academie

Volgend artikel

Interview Cecilia Bartoli: een unieke Norma

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.