BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

James Levine keert terug voor Met-orkest

Dirigent James Levine, die door gezondheidsproblemen al geruime tijd niet zijn werk kon doen, zal zondag weer voor het orkest van de Metropolitan Opera staan. Hij treedt op in Carnegie Hall, waar het orkest onder andere Wagner speelt. Het concert wordt live gestreamd op internet.

(Foto: Koichi Miura)
(Foto: Koichi Miura)

De laatste twee jaar stonden voor dirigent James Levine in het teken van problemen met zijn gezondheid. Hij was herstellende van enkele operaties nadat hij door een val voor langere tijd arbeidsongeschikt werd. Althans, voor het dirigeren, want zijn werk als coach van musici en zangers zette hij de laatste tijd achter de schermen van de Met voort.

Levines eerste optreden sinds lange tijd zal niet plaatsvinden in het operahuis aan Lincoln Centre Plaza, maar in Carnegie Hall. Het Met-orkest concerteert daar komende zondag op Schubert, Beethoven en Wagner. Solist is pianist Evgeny Kissin. Van Wagner speelt het orkest de Prelude tot de eerste akte van Lohengrin.

Levine stond al eerder in Carnegie Hall en staat gepland voor nog enkele optredens in het komende seizoen. Hij weet dus de weg, zodat hem de klassieke New Yorkse ‘grap’ bespaard blijft. Op de vraag van verdwaalde toeristen “how do I get to Carnegie Hall”, luidt het klassieke antwoord: “Practice.” De zaal telt ruim 2800 plaatsen.

Levine is sinds 1971 aan de Metropolitan Opera verbonden. Hij leidde het orkest in zo’n 2500 uitvoeringen van 85 opera’s. Zijn terugkeer in Lincoln Centre staat gepland voor komend seizoen, als hij Falstaff, Così fan tutte en Wozzeck zal dirigeren.

Het concert in Carnegie Hall wordt zondag 19 mei via de website van de Metropolitan Opera gestreamd. Het begint om 20.55 uur (Nederlandse tijd).

Vorig artikel

Italiaanse operazangers luiden noodklok

Volgend artikel

Sterren houden songfestival in Londen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

  1. Pieter K. de Haan
    18 mei 2013 at 12:17

    Als ik de berichten over de invaliditeit van James Levine goed heb begrepen heeft hij een dwarslaesie en zal hij nog uitsluitend zittend in een rolstoel voor het orkest kunnen “staan”.

  2. Anna K
    18 mei 2013 at 12:30

    Is het echt waar? Wat ontzettend triest!