Buitenlands nieuwsNieuws

Italiaanse operazangers luiden noodklok

Italiaanse operazangers, verenigd in Cantori Professionisti d’Italia, hebben een brief aan president Giorgio Napolitano geschreven om de noodklok te luiden over de huidige staat van opera in Italië. Ook willen ze dat hij hun initiatief om de Italiaanse opera als werelderfgoed van UNESCO op te nemen steunt.

Cantori Professionisti d'ItaliaOp Slipped Disc, een blog van Norman Lebrecht, is de volledige brief van Cantori Professionisti d’Italia aan de Italiaanse president Napolitano gepubliceerd. De aanleiding van de noodoproep is de zware situatie waarin het Teatro del Maggio Musicale Fiorentino verkeert. Het theater loopt zelfs kans gesloten te worden, aldus de zangers.

In de brief roepen de artiesten Napolitano op om met zijn ‘gezaghebbende stem’ de politieke partijen aan te zetten tot actie, zodat het theater kan voortbestaan. Want zoals Parijs niet zonder het Louvre kan en Berlijn niet zonder de Philharmonie, kan Florence niet zonder de Maggio Musicale, is hun redenering.

In het kader van de situatie in Florence vragen de zangers ook aandacht voor de vele andere opera-instellingen in Italië die vechten voor hun voortbestaan. “Het is noodzakelijk dat in de politieke wereld het besef groeit dat (…) cultuur betekent: educatie, groei en daardoor de toekomst van ons land. (…) In Italië is cultuur de echte kaart om te spelen.”

Als concrete actie hebben de verenigde zangers het initiatief genomen om de Italiaanse opera kandidaat te stellen om als immaterieel UNESCO-werelderfgoed beschermd te worden, “om te onderstrepen dat opera niet alleen de belangrijkste erfenis van ons land in de geschiedenis van de westerse muziek is, maar ook deel van de grondstructuur van de westerse beschaving”.

Cantori Professionisti d’Italia hoopt dat de president hun initiatief kracht bij zal zetten.

Lees de volledige brief op de blog Slipped Disc.

Vorig artikel

Bartoli's authentieke Norma intrigeert

Volgend artikel

James Levine keert terug voor Met-orkest

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Michaela
    17 mei 2013 at 18:40

    Helaas zoals vele door de overheid “gecontroleerde” instellingen in Italie, zijn ook operahuizen in deze tijden getroffen door onkunde en verkeerd management. Een lovenswaardig initiatief van CPI… Maar ..Gelukkig wordt de operacultuur, ook de Italiaanse met vlag en wimpel uitgedragen en in stand gehouden ook buiten de Italiaanse grenzen. Maar het blijft intriest wat er met Cultuur aan het gebeuren is,…en niet alleen in Italie..