Home » Binnenkort

Opera in de media: week 24

7 juni 2013 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 24 (8- 14 juni 2013) onder meer aandacht voor het Holland Festival, met Karin Strobos en de ‘making of’ Sunken Garden van Michel van der Aa.

Tv

Karin verleid
In de uitzending van het Holland Festival is Karin Strobos te gast. Niet alleen zullen de winnende filmpjes te zien zijn van kijkers die een verleidelijk lied voor Karin Strobos zingen, de mezzo is zelf te gast en zal drie liefdesduetten met verschillende zangers ten gehore brengen, zoals een Nederlands levenslied, een soul/jazz-nummer en een klassieke aria.
Nederland 2: zaterdag 8 juni om 22.35 u.

Meistersinger
De liedjeswedstrijd rond Karin Strobos is ontleend aan het thema van de opera Die Meistersinger von Nürnberg van Richard Wagner. Die is nog tot 23 juni te zien bij De Nederlandse Opera. Mezzo biedt de mogelijkheid ter vergelijking de opvoering tijdens de Bayreuther Festspiele van 2008 te zien. Sebastian Weigle dirigeerde het orkest van Bayreuth, Katharina Wagner deed de regie. In de hoofdrollen: Franz Hawlata (Hans Sachs), Klaus Florian Vogt (Walther Von Stolzing), Michael Volle (Sixtus Beckmesser), Michaela Kaune (Eva).
Mezzo: zaterdag 8 juni om 20.30 u.

Michel van der Aa - foto: Marco Borggreve

Michel van der Aa (foto: Marco Borggreve).

Van der Aa’s garden
Het Holland Festival introduceerde afgelopen week Michel van der Aa’s nieuwe opera Sunken Garden in Nederland. In NTR Podium is te zien hoe het werk tot stand kwam.
Nederland 2: zondag 9 juni om 13.00 u.

Tannhäuser
Het blijft nog even Wagner-jaar, en daarom zendt Mezzo een opname uit van Tannhäuser. In de hoofdrollen hoort u Camilla Nylund (Elisabeth), Waltraud Meier (Venus), Robert Gambill (Tannhäuser) en Roman Trekel (Wolfram von Eschenbach). Het Festspielhaus-Chor Baden-Baden en het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin worden gedirigeerd door Philippe Jordan. Het gaat om de productie van Nikolaus Lehnhoff, gecoproduceerd door Baden-Baden en De Nederlandse Opera.
Mezzo: woensdag 12 juni om 16.30 u.

Radio

The Gospel van Adams
De Nederlandse première van The Gospel According to the Other Mary, gecomponeerd in opdracht van onder meer de NTR ZaterdagMatinee, is op zaterdagmiddag in het Concertgebouw. Het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor onder dirigent Markus Stenz voeren het werk uit. Meer informatie vindt u hier.
Radio 4: zaterdag 8 juni om 13.00 u.

Nabucco met Domingo
Plácido Domingo was dit voorjaar in Londen bij het Royal Opera House voor de titelrol van Nabucco in de opera van Verdi. Maar dat was natuurlijk slechts inzingen voor zijn optreden op 13 juni a.s. in Amsterdam in de Ziggo Dome. Wie zelf wil horen hoe Domingo klinkt anno 2013 kan terecht op BBC Radio 3.
BBC Radio 3: zaterdag 8 juni om 19.00 u.

Sarah live op Aldeburgh
Bij de BBC-radio is het optreden van mezzosopraan Sarah Connolly en pianist Malcolm Martineau op het Aldeburgh Festival live te horen vanuit de Snape Maltings Concert Hall.
BBC Radio 3: maandag 10 juni om 20.30 u.

publiciteitsfoto Renata Scotto

Publiciteitsfoto Renata Scotto

Renata Scotto in het middelpunt
De wereld van de opera is leeftijdsloos, dus dat Renata Scotto volgend jaar 80 wordt heeft u niet van mij. De Italiaanse sopraan is het middelpunt van een hele dag Scotto op France Musique. In één van de programma’s, dat om 12.35 uur begint, komt La Scotto zelf aan het woord, met muzikale gasten als Sabine Devieilhe en Cyrille Dubois. Andere programma’s besteden aandacht aan het leven en de voorkeuren van de zangeres. Haar ideale concertavond bestaat uit een recital door tenor Jonas Kaufmann met Helmut Deutsch aan de piano in onder meer de Rückert-Lieder van Mahler.
France Musique, maandag 10 juni vanaf 11.00 u.

Weektip

Oude HF-opera’s
In het kader van het Holland Festival zette Cultura enkele oude opera’s online die ooit tijdens het jaarlijkse festival werden uitgezonden. Der Silbersee van Kurt Weill is onder meer te vinden op de site, met een uitvoering uit 1971 door het Residentie Orkest, zangeres/vertelster Lotte Lenya en met rollen van onder anderen Meinard Kraak, Lieuwe Visser en John van Kesteren. Ook Een avond met Edita Gruberova uit 2007 is terug te kijken.
Cultura.nl

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.