BinnenkortNieuws

In de zalen: Upload, Dido en La bohème

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere maandag vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor Dido and Aeneas door de Nationale Koren, een pocketversie van La bohème bij de Nederlandse Reisopera en Upload bij De Nationale Opera.

Dido and Aeneas

Music Stages brengt een scenische uitvoering van Dido and Aeneas van Purcell (1 t/m 3 oktober 2021). De beroemde opera wordt voorzien van een nieuwe proloog, geschreven door dichter Julia-Beth Harris en componist Meriç Artaç. Peter Leung regisseert het Nationaal Jeugdkoor, dansers van de Nationale Balletacademie en solisten als sopraan Irene Verburg, tenor Steven van der Linden en sopraan Elisabeth Hetherington.

Music Stages organiseert concertreeksen, festivals en educatieve projecten, waarin musici van het Concertgebouworkest samenwerken met talenten en jonge makers. Voor Dido and Aeneas gaat het gezelschap een samenwerking aan met de Nationale Koren.

Sopraan Irene Verburg, vocal coach en dirigent bij Nationale Koren, speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van het project en zingt de hoofdrol van Dido. In onze podcast Opera Magazine vertelt ze er uitgebreid over (zie hieronder).

Dido and Aeneas is te zien in Zutphen, Veere en TivoliVredenburg in Utrecht, waar de Nationale Koren dit seizoen ‘Ensemble in Residence’ zijn.

Info

www.musicstages.nl

Meer lezen

Kleine discografie van Dido and Aeneas

Kijken en luisteren

Sopraan Irene Verburg vertelt in onze podcast Opera Magazine over haar rol als Dido en over de Nationale Koren (vanaf 0:55).

Pocketopera La bohème

Ter opening van zijn seizoen 2021/2022 haalt de Nederlandse Reisopera zijn pocketversie van La bohème van stal. De ingekorte versie van regisseur Christian Carsen was eerder in 2011, 2013 en 2017 te zien. Van de geliefde opera van Giacomo Puccini blijven 75 minuten over. De aria’s die het werk zo populair maken, zullen allemaal te horen zijn. De Reisopera noemt het ‘een emotionele achtbaan’.

In de cast van de derde herneming zingen Zinzi Frohwein (Mimì), Gloria Giurgola (Musetta), Denzil Delaere (Rodolfo), Gurgen Baveyan (Marcello), Modestas Sedlevicius (Schaunard), Martijn Sanders (Colline) en Maarten Koningsberger (Alcindoro). De muzikale begeleiding komt van David Parry (vleugel) en Niek Kleinjan (slagwerk). Parry heeft tevens de muzikale leiding.

La bohème gaat op 2 oktober in première in het Wilminktheater in Enschede en toert tot en met 12 november door het land.

Info

www.reisopera.nl

Meer lezen

Het seizoen 2021/2022 bij de Nederlandse Reisopera

Kijken en luisteren

Upload

Na een documentaire over het maakproces in maart en een filmversie in juli kan De Nationale Opera de nieuwe opera Upload van de Nederlandse componist Michel van der Aa op 1 oktober eindelijk live in het theater in première brengen. Het werk is tot en met 8 oktober te zien.

Hoe kan het brein van de mens toch voortleven na de lichamelijke dood? Daar gaat Upload over. Michel van der Aa verdiepte zich in het niet geheel onrealistische vooruitzicht van het uploaden van je herinneringen, gedachten en ervaringen naar een artificieel brein en stelde zich de vraag wat dat zou betekenen voor ‘ons mens-zijn, onze identiteit en onze relaties met anderen’.

Otto Tausk dirigeert het Ensemble MusikFabrik in de theaterpremière van Upload. Roderick Williams en Julia Bullock zingen de solorollen, geregisseerd door de componist zelf.

Info

www.operaballet.nl

Meer lezen

Interview met componist Michel van der Aa – 18 maart 2021

Interview met bariton Roderick Williams, solist in Upload – 26 maart 2021

Kijken en luisteren

Roderick Williams vertelt in onze podcast Opera Magazine over Upload en zijn samenwerking met Michel van der Aa (vanaf 26:25).

Plan uw operabezoek met onze handige opera-agenda!

(beeld homepage – scène uit Upload, de film © Marco Borggreve)

Vorig artikel

Luister naar Opera Magazine, aflevering 6

Volgend artikel

Viotti showt NedPhO met krachtdadig concertspel

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.