Binnenkort

Hippe Così fan tutte op herhaling

Aan het einde van Mozart-jaar 2006 leverde De Nederlandse Opera een opzienbarende prestatie door de gehele Da Ponte-trilogie op achtereenvolgende avonden uit te voeren. De eigentijdse producties krijgen nu om de beurt een reprise, te beginnen met Così fan tutte. Vanaf donderdag 5 maart in Het Muziektheater.

De drie mannenrollen zijn hetzelfde bezet als in 2006 (v.l.n.r.): Norman Shankle, Luca Pisaroni en Garry Magee (foto: A.T. Schaefer).
De drie mannenrollen zijn hetzelfde bezet als in 2006 (v.l.n.r.): Norman Shankle, Luca Pisaroni en Garry Magee (foto: A.T. Schaefer).

‘Uniek van opzet en vaak totaal anders dan de gebruikelijke ensceneringen’, schreef NRC Handelsblad in 2006 na de première van Così fan tutte. Volgens de recensent was er na afloop van de productie ‘unaniem bravogeroep voor de regisseurs Jossi Wieler en Sergio Morabito’ te horen.

Klonk er op die eerste avond nog bravogeroep, na aflevering twee (Don Giovanni) was dat overwegend boegeroep. Een duidelijk teken dat de regie van Jossi Wieler en Sergio Morabito op het randje balanceert.

Het duo koos voor een gewaagde, moderne insteek bij de drie opera’s die Mozart met Lorenzo da Ponte schreef. Zo speelt Così fan tutte zich af in een jeugdherberg in de jaren zestig, met de hoofdrolspelers als type volk dat je op zo’n locatie zou verwachten. Even slikken voor de liefhebber van achttiende-eeuwse kostuums en een klassiek decor. Die update werd overigens ook in de muziek verwerkt (destijds onder leiding van Ingo Metzmacher).

Ongeacht wat men ook vond en bij de reprise zal vinden van de regie, de zang oogstte in 2006 veel bijval. En de mannelijke solisten van toen keren weer terug in hun rol. Luca Pisaroni – die overigens in januari ook bij DNO als titelheld in Ercole amante optrad – is opnieuw te horen als Guglielmo. De Amerikaanse tenor Norman Shankle zingt net als in 2006 de rol van Ferrando en Gary Magee is weer van de partij als Don Alfonso.

De drie vrouwen van toen zijn vervangen. De Argentijnse Virginia Tola heeft als Fiordiligi de zware taak Sally Matthews te doen vergeten, die bij de première veel lof ontving. Marina Comparato debuteert bij DNO als Dorabella. En in plaats van Danielle de Niese is het de Zweedse sopraan Ingela Bohlin die Despina zingt. Bohlin was in 2007 als Iole (Hercules) en in 2004 als Morgana (Alcina) al bij DNO te bewonderen.

Het Nederlands Kamerorkest staat bij de reprise onder leiding van Gérard Korsten. Voor de Zuid-Afrikaanse dirigent is het zijn debuut bij DNO. Met Così fan tutte heeft hij al wel ervaring; de opera van Mozart dirigeerde hij onder meer voor Glyndebourne on Tour in 2006.

Così van tutte zag in 1790 het licht. De opera in twee bedrijven gaat over de koppeltjes Ferrando/Dorabella en Guglielmo/Fiordiligi. De oudere Don Alfonso gaat een weddenschap met de twee jongens aan om te bewijzen dat vrouwen niet trouw aan hun mannetje blijven hangen. Oók hun verloofden niet. Het plan van Don Alfonso is simpel: Ferrando en Guglielmo doen alsof ze naar het leger moeten en komen vervolgens vermomd terug om de trouw van hun partners uit te testen. Wat blijkt: Don Alfonso heeft gelijk.

De eerste voorstelling van de DNO-productie vindt op donderdag 5 maart plaats in Het Muziektheater. Daarna volgen nog negen uitvoeringen, tot en met 31 maart. Meer info: De Nederlandse Opera.

Vorig artikel

Veel Mozart en Verdi in Opera per Tutti

Volgend artikel

‘Opera is zó leuk’

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.