Binnenkort

Orlando Festival in het teken van romantiek

Op vrijdag 9 augustus opent het jaarlijkse Orlando Festival voor de 32e keer zijn deuren. Het motto voor dit jaar is: “Viva la Romance Musicale”. Er zijn avondconcerten, maar ook masterclasses, film en vijf-uur-concerten op Rolduc. Het vocale aandeel komt van sopraan Miranda van Kralingen.

Miranda van Kralingen draagt het festival vocaal (foto: Morten de Boer)
Miranda van Kralingen draagt het festival vocaal (foto: Morten de Boer)

Het accent bij de programmering van het Orlando Festival ligt op kamermuziek. Er zijn veel strijkkwarten, pianotrio’s en prominente musici als cellist Ernst Reijseger en pianist Frank van de Laar te gast op het festival van Maarten Mostert. Tijdens het tien dagen durende festival zal muziek klinken van onder anderen Fauré, Franck, Schubert en Brahms. Miranda van Kralingen geeft al sinds 1998 jaarlijks een masterclass voor jong zangtalent.

Het Orlando Festival staat in de theaters van Kerkrade en Heerlen, maar presenteert zich ook nadrukkelijk op andere locaties in de regio Zuid-Limburg. Kerken, voormalig warenhuis Schunck in Heerlen en zelfs de dierentuin GaiaZOO worden bezocht door de ensembles.

Tijdens het openingsconcert in Kerkrade op vrijdag 9 augustus zingt Miranda van Kralingen Il Tramonto voor sopraan en strijkkwartet van Ottorino Respighi, begeleid door het Cuarteto Quiroga. Deze muziek klinkt overigens ook bij het optreden van de sopraan en het kwartet in het Concertgebouw in Amsterdam, vanavond (8 augustus) in de Kleine Zaal.

Enkele liederen van Richard Strauss staan op het verder instrumentale programma van het concert op zondag 11 augustus in het Theater Kerkrade. Stefan Veselka begeleidt op piano.

In het Theater Heerlen brengt Miranda van Kralingen op donderdag 15 augustus de Schotse Liederen van Beethoven. Ze wordt daarin begeleid door het Osiris Trio. Tijdens het slotconcert op 17 augustus in het Theater Kerkrade brengen Miranda van Kralingen en haar leerlingen uit de masterclass Brahms’ Liebeswalzer, begeleid door Stefan Veselka en Frank van de Laar.

Eén van de locatieconcerten is op 16 augustus in de Augustinuskerk van Geleen, waar het Orlando Orkest een programma speelt met onder anderen Bach, Mozart en Elgar. Sopraan Yvonne Nijsten zingt twee van de Wesendonck-Lieder van Richard Wagner, ‘Der Engel’ en ‘Träume’. Het orkest staat onder leiding van Wilfred Sassen.

Op Rolduc, de abdij die vanaf 1106 werd gebouwd en tegenwoordig conferentiehotel is, geeft sopraan Miranda van Kralingen masterclasses van zaterdag 10 tot zaterdag 17 augustus. De jonge vocale talenten worden begeleid door Stefan Veselka. Bezoekers van Rolduc kunnen met een dagkaart de masterclasses bijwonen.

Informatie over programma en kaartverkoop vindt u op de website van het Orlando Festival.

Vorig artikel

Grachtenfestival brengt nieuwe Bohème

Volgend artikel

Zoete zomerserie: Der Graf von Luxemburg

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.