BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Glyndebourne gaat op najaarstournee

Het Britse Glyndebourne Festival heeft niet alleen een zomerprogrammering op het landgoed in East Sussex, maar kent ook een najaarsprogramma. Opera’s van Donizetti, Humperdinck en Britten gaan op tournee en Wagner is te zien in de bioscoop. Jongeren en nieuw publiek krijgen speciale aandacht.

(foto: Charlie Dave).
De najaarsproducties staan eerst enige tijd in Glyndebourne zelf (foto: Charlie Dave).

De Glyndebourne Touring Opera werd in 1968 opgericht als een uitbreiding van het zomerfestival op het landgoed bij Lewes. Het doel was de voorstellingen naar de steden van Zuid-Engeland te brengen. Voormalig Reisopera-intendant Guus Mostart was begin jaren ’80 ruim vijf jaar lang ‘director of production’ van de Touring Opera.

In de producties staan doorgaans niet de hele grote namen, vaak worden ze bezet met jong talent. Dat geldt ook voor de dirigenten. Eén van hen, Robin Ticciati, was van 2007 tot 2009 muzikaal leider van de tour, maar zal in januari 2014 promoveren naar de functie van muzikaal directeur van het grote zomerfestival. Hij volgt in die rol Vladimir Jurowski op.

Zoals gebruikelijk staan de najaarsproducties eerst enige tijd in Glyndebourne, dit najaar van 6 tot en met 26 oktober, en gaan dan op tournee naar steden als Woking, Canterbury en Plymouth. Nieuw is een extra speelweek, de ‘Encore Week’, in Glyndebourne, van 24 tot en met 30 november. In die week zijn er speciale activiteiten voor gezinnen, jongeren onder de 30 jaar en scholen.

Dit jaar gaan drie opera’s op tournee. Humperdincks Hänsel und Gretel gaat op reis in de enscenering die Laurent Pelly in 2008 maakte voor het zomerfestival. Victoria Yarovaya en Andriana Chuchman zingen de hoofdrollen in deze opera. Anne Mason en voormalig Operalia-finalist Stephen Gadd zingen de rollen van de ouders, tenor Colin Judson, een Glynbebourne-regular, is de Knusperhexe.

L’elisir d’amore van Gaetano Donizetti stond in de regie van Annabel Arden al eerder op het schema van Glyndebourne on Tour. Joélle Harvey, die naast Sarah Connolly enkele jaren geleden de rol van Belinda in Dido and Aeneas zong in het Concertgebouw in Amsterdam, zingt de hoofdrol van Adina, naast Christopher Tiesi als Nemorino.

De derde productie is The rape of Lucretia, een werk dat in juli 1946 zijn wereldpremière beleefde op het Glyndebourne Festival. De regisseur van deze productie, Fiona Shaw, kreeg het deze zomer onvoorzien druk nadat ze gevraagd werd in te vallen voor Deborah Warner bij de regie van Jevgeni Onjegin, de seizoensopening van de Metropolitan Opera in New York. Voor de Glyndebourne-tournee maakte Shaw een nieuwe enscenering van de opera van Benjamin Britten. Claudia Huckle zingt de rol van Lucretia, naast solisten als Duncan Rock en Oliver Dunn.

Tristan und Isolde van Wagner kan vanwege de omvang niet mee op tournee, maar wordt vertoond in bioscopen in de regio, in de regie die Nikolaus Lehnhoff in 2003 maakte voor het Glyndebourne Festival. In de video-opname uit 2007 zingen Nina Stemme en Robert Gambill de hoofdrollen bij het orkest dat werd geleid door Jirí Belohlávek. Die is vanaf komend seizoen de nieuwe vaste gastdirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Op de website van Glyndebourne staat alle informatie over data en kaartverkoop. De brochure is daar ook te vinden.

Vorig artikel

Sterzangers brengen La Donna in Santa Fe

Volgend artikel

Nézet-Séguin dirigeert zijn eerste Wagner

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.