BinnenkortBuitenlands nieuws

Nieuwe opera Mendonça in Antwerpen

Het ensemble Asko|Schönberg voert van 11 tot en met 14 september driemaal de nieuwe opera The House Taken Over van Vasco Mendonça op in deSingel in Antwerpen. Het werk ging eerder in première in Aix-en-Provence en wordt geregisseerd door Katie Mitchell.

Componist Vasco Mendonça (foto: Joao Vasco Almeida).
Componist Vasco Mendonça (foto: Joao Vasco Almeida).

The House Taken Over gaat over een broer en een zus die als in een cocon in huis leven en niet meer buiten komen. Ondanks dat hun leefruimte met verloop van tijd steeds kleiner wordt, veranderen hun gewoontes, hun rituelen, niet.

Het ongeveer een uur durende werk is geïnspireerd op een novelle van Julio Cortázar en op tekst gezet door de Engelse dramaturg Sam Holcroft. De Portugese componist Vasco Mendonça, een leerling van Klaas de Vries, heeft er muziek bij gecomponeerd voor kamerensemble en twee zangers.

De partij van het kamerensemble wordt neergezet door Asko|Schönberg onder de in Nederland niet onbekende Vlaamse dirigent Etienne Siebens. De twee zangrollen worden vertolkt door mezzosopraan Kitty Whately en bariton Oliver Dunn.

De regie stamt uit Aix-en-Provence, waar het werk in wereldpremière ging, en is gemaakt door Katie Mitchell, in Amsterdam bekend van onder meer Written on Skin, een opera die ze ook eerst in Aix-en-Provence vormgaf.

The House Taken Over wordt driemaal opgevoerd op de internationale kunstcampus deSingel in Antwerpen. Daarna volgen voorstellingen in Straatsburg, Luxemburg en Lissabon.

Zie voor meer informatie de website van Asko|Schönberg.

Vorig artikel

Domingo legt baritonavonturen vast op cd

Volgend artikel

Hollanders spelen hoofdrol in Holländer

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.