Home » Binnenkort

Opera in de media: week 39

20 september 2013 3 reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 39 (21 – 27 september 2013) onder meer aandacht voor veel Philippe Jaroussky op Mezzo en Siegfried live op de radio vanuit Amsterdam.

Video

Philippe Jaroussky (foto: Simon Fowler).

Philippe Jaroussky (foto: Simon Fowler).

Jaroussky in Artaserse
Countertenor Philippe Jaroussky zal dit seizoen tweemaal in het Amsterdamse Concertgebouw te horen zijn dankzij concertorganisator Fred Luiten. Wie wil voorproeven kan op Mezzo terecht, waar deze week veel muziek door Jaroussky is geprogrammeerd. Artaserse van Leonardo Vinci is een ‘dramma per musica’ in drie aktes, dat voor het eerst in februari 1730 in Rome werd uitgevoerd. Naast Jaroussky als Artaserse ziet u Max Emanuel Cencic als Mandane en Juan Sancho als Artabano. De muzikale begeleiding is door Concerto Köln onder dirigent Diego Fasolis.
Mezzo: zaterdag 21 september om 20.30 u.

Farinelli in Versailles
Ook met Philippe Jaroussky is de ‘Hommage a Farinelli’, die werd gebracht in het operatheater van Versailles. Het Venice Baroque Orchestra stond onder leiding van Andrea Marcon. Dezelfde formatie zal Jaroussky ook in Amsterdam begeleiden op 20 oktober.
Mezzo: zondag 22 september om 20.30 u.

Ballo in Leipzig
Een prestigieus orkest en een dirigent waar muziekliefhebbers graag naar kijken en luisteren: de basis onder deze Un ballo in maschera van Verdi is sterk. Op BravaNL is de uitvoering te zien door Riccardo Chailly en zijn Gewandhausorchester Leipzig, met in de vocale rollen Massimiliano Pisapia, Franco Vassallo, Chiara Taigi en Annamaria Chiuri.
BravaNL: maandag 23 september om 20.35 u.

Anja Harteros (foto: Marco Borggreve).

Anja Harteros (foto: Marco Borggreve).

Don Carlo van Verdi
Het aanbod van opera op broadcast-tv is niet overvloedig deze week, maar online is altijd nog de geroemde Don Carlo van Verdi te zien, afgelopen zomer uitgevoerd tijdens de Salzburger Festspiele. Onder muzikale leiding van Antonio Pappano en met Peter Stein als regisseur zongen Matti Salminen (Flilippo II), Jonas Kaufmann (Don Carlo) en Anja Harteros (Elisabetta di Valois) met Thomas Hampson (Rodrigo, Marchese di Posa) de hoofdrollen.
Zie de website Medici.tv

Audio

Julia Lezhneva (foto: Decca / Uli Weber).

Julia Lezhneva (foto: Decca / Uli Weber).

Händel in de Matinee
Alweer opera in de NTR ZaterdagMatinee. Deze week Alessandro van Händel, een ‘opera seria’ in drie bedrijven. Het orkest Armonia Atenea wordt geleid door George Petrou. Max Emanuel Cencic zingt de titelrol. Andere solisten zijn Julia Lezhneva, Laura Aikin en Xavier Sabata.
Radio 4: zaterdag 21 september om 12.30 u.

Siegfried in Amsterdam
Het spectaculaire toneelbeeld moet u missen, maar muzikaal blijft er genoeg over voor een goed bestede zaterdagavond aan de radio. In Opera Live wordt het derde deel van Wagners Ring des Nibelungen, Siegfried, bij De Nederlandse Opera rechtstreeks uitgezonden. In de vocale rollen onder anderen Stephen Gould als Siegfried, Wolfgang Ablinger-Sperrhacke als Mime en Marina Prudenskaja als Erda. In de bak, of eigenlijk ditmaal op het podium, staat het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Hartmut Haenchen.
Radio 4: zaterdag 21 september om 17.00 u.

Vroege Wagner
Ook op de BBC is er weer opera op zaterdagavond. De Turandot die nu bij het Royal Opera House gaat, staat deze week (nog) niet op de planning, maar wel een vrij oude opname uit 1976 van een vroege Wagner-opera: Das Liebesverbot. Dirigent Sir Edward Downes stond indertijd voor de BBC Northern Singers en het BBC Northern Symphony Orchestra. Solisten waren onder anderen Raimund Herincx, Alexander Young en Ilse Wolf.
BBC Radio 3: zaterdag 21 september om 19.00 u.

Paulus in Maastricht
Het festival Musica Sacra Maastricht eindigt zondagavond met Paulus, het oratorium van Mendelssohn. De uitvoering is in handen van het Octopus Symfonisch Koor en Le Concert d’Anvers onder leiding van Bart van Reyn. Solisten zijn: Lisette Bolle, Clare Wilkinson, Yves Saelens en Werner Van Mechelen.
Radio 4: zondag 22 september om 19.00 u.

Weektip

Miranda van Kralingen (foto: Morten de Boer).

Miranda van Kralingen (foto: Morten de Boer).

De 24 tracks van Miranda
Het risico is dat de NSA uw muzieksmaak in kaart kan brengen, maar verder is muziek beluisteren via internet vooral heel makkelijk. De nieuwe site 24Classis, waarover u al eerder kon lezen op Place de l’Opera heeft een speciale afdeling Opera, waarvan Opera Zuid-leider en zangeres Miranda van Kralingen de digitale directeur is. Het menu dat op de lijst staat begint met Jevgeni Onjegin – binnenkort de seizoensopener van de Metropolitan Opera-serie Live in HD. Op de lijst staat verder de aria van Dido door Sarah Connolly (zaterdagavond live te horen in Rotterdam) en de playlist eindigt met een wanhopige aria uit Carmen.
Zie www.24classics.com/#opera/12

door

3 reacties »

 • Bob Molenaar zei:

  Turandot uit de Royal Opera in Londen was afgelopen dinsdagavond 17/9 in 600 bioscopen over de hele wereld en dus ook in Nederland, rechtstreeks te zien. Nederlands ondertiteld (duidelijker kan niet, daar kan DNO nog wat van leren met z’n teksten miniscuul buiten beeld) enmet verhelderende toelichtingen voor aanvang en in de pauzes.
  Orkest o.l.v.Nanasi en solisten Marco Berti als Calaf, Eri Nakamura als Liu en Lise Lindstrom als Turandot. Geweldige stemmen.
  Een onvergetelijke avond en dat voor 18 Eurootjes.
  Place de L’Opera zou zeker een rubriek moeten bijhouden met dergelijke voorstellingen in de bioscoop. Zowel aankondigingen als commentaren.
  Succes ermee!

  Bob Molenaar, Castricum

 • kersten zei:

  Zou misschien ook uitbreiding van het aantal deelnemende bioscopen ten goede kunnen komen. Enkele regio`s blijven nl. nog van live opera op het witte doek verstoken.

 • kersten zei:

  Gheorghiu rechtstreeks vanuit Concertgebouw: Radio 4, di.24 sept.
  20.02 u.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.