Binnenkort

Vrolijke weduwe bezoekt Concertgebouw

Robeco sluit dinsdag 25 augustus de reeks opera´s van haar Zomerconcerten af met Die Lustige Witwe. Het Gelders Orkest speelt onder leiding van Martin Sieghart de populaire operettemuziek. Het centrale koppel wordt gezongen door Annemarie Kremer en Sebastian Reinthaller.

De cast tijdens een repetitie voor Die Lustige Witwe (foto: René Knoop).
De cast tijdens een repetitie voor Die Lustige Witwe (foto: René Knoop).

´Lachen, gieren en brullen!´, zo kondigt Robeco de semiscenische uitvoering van Die Lustige Witwe in het Concertgebouw in Amsterdam aan. Voor Robeco is het de laatste van vier opera´s die deze zomer opgevoerd werden. Voor Het Gelders Orkest, dat de uitvoering op zich neemt, is het de opening van het nieuwe concertseizoen.

Die Lustige Witwe is de operette waar de Oostenrijks-Hongaarse componist Franz Lehár eeuwige roem mee behaalde. Zijn werk was een enorm succes toen het in 1905 in première ging en bezit één van de meest stevige plekjes in het repertoire van vandaag.

De operette vertelt het verhaal van de weduwe Hanna Glawari (Annemarie Kremer) en de graaf Danilo Danilowitsch (Sebastian Reinthaller). Ze hebben vroeger een relatie gehad, maar ze mochten niet met elkaar trouwen. Hanna trouwde daarop met een rijke bankier, die na het huwelijk overleed en haar een flinke zak geld naliet.

Hanna komt Danilo tegen in Parijs, op de ambassade van hun thuisland Pontevedro (een fictief landje). Hanna probeert de liefde van Danilo terug te winnen, maar Danilo wil niet toegeven. Althans, in het begin niet. Want uiteindelijk komt alles natuurlijk goed.

Dirigent Martin Sieghart heeft een lange relatie met Het Gelders Orkest. Nadat hij zijn carrière begon als cellist (hij was onder meer solocellist bij de Wiener Symphoniker) legde hij zich hoe langer hoe meer toe op het dirigeren. In 1989 stond hij voor het eerst voor Het Gelders Orkest. Hij was er vanaf 2003 een tijdje vaste dirigent en is nu ‘honorair gastdirigent’.

Voor Die Lustige Witwe – dat het orkest in vier plaatsen opvoert – trommelt het orkest een mix van Nederlandse en buitenlandse zangers op. Dat zijn naast Annemarie Kremer en Sebastian Reinthaller onder andere Jean-Léon Klostermann, Frans Fiselier, Anna-Maria Birnbauer, Christian Baumgärtel en Valentin Jar.

Voor de koordelen is een groep (ex)-studenten van Codarts Rotterdam, het Koninklijk Conservatorium en het conservatorium van Arnhem bij elkaar geroepen. De regie is in handen van Robert Herzl.

Het concert begint om 20.15 in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Er zijn nog kaarten te krijgen. Meer informatie: www.robecozomerconcerten.nl.

Die Lustige Witwe is ook te zien in Arnhem (23 augustus), Apeldoorn (27 augustus) en Nijmegen (28 augustus).

Vorig artikel

Spannende Tempest met schitterende cast

Volgend artikel

Sellars verfilmt problematische Mozart

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.