CD-recensiesFeatured

Spannende Tempest met schitterende cast

In mei kon het Nederlandse publiek voor het eerst kennismaken met The Tempest, de nieuwste opera van de veelgeprezen Britse componist Thomas Adès. De opera is inmiddels ook op cd uitgebracht door EMI. Zeker aan te raden.

tempest De Brit Thomas Adès (1971) behoort tot de meest succesvolle jonge componisten. Geen wonder, want hij schrijft goede noten. Bovendien heeft hij wat te vertellen en dat verpakt hij niet in een ontoegankelijke brij. Zijn muziek is spannend, prikkelend, vooruitstrevend en toch toegankelijk.

The Tempest, naar het toneelstuk van Shakespeare, beleefde zijn première in 2004. Bij de herneming in 2008 werd de opera live voor de cd opgenomen. Het is een beetje jammer dat we het beeld moeten missen, maar soms is het ook fijn om iets aan je fantasie over te laten.

De hoofdrol van de tovenaar Prospero wordt zeer overtuigend gezongen door Simon Keenlyside. Deze magnifieke bariton klinkt, ondanks zijn lichte timbre, autoritair genoeg om vanaf het begin de hele (overigens schitterende!) cast te domineren.

Cyndia Sieden (Ariel) weet een esoterisch geluid met een weergaloos stemacrobatiek te combineren, een gave die je naar adem doet happen. Haar opkomstaria ‘Five fanthoms deep’, met maar liefst zeventien hoge e’s op een rij, maakt nog grotere indruk dan de beruchte aria van de Koningin van de Nacht.

Ik houd niet van Ian Bostridge’s gemaniëreerde, narcistische manier van zingen, maar voor de ijdeltuit van een Caliban klopt dat wonderwel. Kopen!

Vorig artikel

Novikova is eerlijk tegenover elke noot

Volgend artikel

Vrolijke weduwe bezoekt Concertgebouw

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski