Binnenkort

Opera in de media: week 44

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 44 ( 26 oktober-1 november 2013) onder meer aandacht voor Anna Netrebko in Anna Bolena en La clemenza di Tito vanuit Brussel.

Video

Anna Netrebko als Anna Bolena (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).
Anna Netrebko als Anna Bolena (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

Trebs in New York
In 2011 was Anna Bolena van Gaetano Donizetti de start van het Live in HD-seizoen in de Nederlandse bioscopen. Ook toen mocht Anna Netrebko de serie openen. Zij zong de titelrol in deze productie, met Ekaterina Gubanova in de rol van Jane Seymour. Ildar Abdrazakov was te horen in de rol van Hendrik de 8e. De recensent van Place de l’Opera deed nogal grumpy over de regie van David McVicar, maar was positief over de directie van Marco Armiliato. Genoeg om een mooie opera-avond vanuit de Met in New York te beleven.
Mezzo: zaterdag 26 oktober om 20.30 u.

Marco B. zingt
Marco Beasley is, al zou je dat aan zijn naam niet zeggen, een Napolitaanse tenor. De afgelopen week was hij in Nederland en dat zal luisteraars van Radio 4 niet ontgaan zijn. Hij liet zich live horen bij Clairy Polak en deed nog verschillende andere programma’s aan. Bij Melchior Huurdeman krijgt u geluid én beeld, want Beasley is te gast in Vrije Geluiden.
Nederland 1: zondag 27 oktober om 10.30 u.

Giacomo Puccini.
Giacomo Puccini.

Puccini docudrama
Een docudrama over Puccini staat op de programmering van Canvas. Tegen het einde van zijn leven maakte hij met zijn zoon een reis door Europa in zijn Lancia. Maar keelkanker, het gevolg van roken, werd uiteindelijk de oorzaak van zijn overlijden.
Canvas: zondag 27 oktober om 12.55 u.

Stream uit Wien
Het kost wat, maar dan komen de grote sterren via internet de huiskamer binnen in Der Rosenkavalier uit Wenen. U kon er al eerder over lezen op Place de l’Opera. In de eerste stream vanuit de Wiener Staatsoper zijn onder anderen Renée Fleming en Sophie Koch te horen. Adam Fischer staat voor het orkest.
Website Wiener Staatsoper: zondag 27 oktober om 16.00 u.

Miranda is herfstgast
Op BravaNL is Miranda van Kralingen, zangeres en algemeen directeur van Opera Zuid, gast in het programma De Bank. Dat is een nieuwe serie programma’s waarin bekende namen uit de muziekwereld hun keuze laten zien en toelichten vanaf de bank, model Arabella. Miranda van Kralingen is de eerste gast in de serie en laat tijdens haar ideale muziekavond operafragmenten zien, evenals beelden van grote dirigenten.
BravaNL: zondag 27 oktober om 17.00 u.

Poppea met Xenia Meijer
Haar naam wordt consequent fout gespeld, maar het is echt de Nederlandse mezzo Xenia Meijer die een rol zingt in de concertante L’Incoronazione di Poppea van Monteverdi, vandaag op Mezzo te zien. Meijer zingt de rol van Ottavia, naast onder anderen Emanuela Galli als Poppea en Roberta Mameli als Nerone. Dirigent is Claudio Cavina.
Mezzo: dinsdag 29 oktober om 9.30 u.

Korte Ring in Colon
Pianist en dirigent Cord Garben vatte de vier delen van Der Ring des Nibelungen samen in –toch nog – een werk van zeven uur. BravaNL zendt de cyclus komende week uit, met op donderdag deel 1, Das Rheingold en op vrijdag 1 november Die Walküre. Deze uitvoering werd opgenomen in het Teatro Colón in Buenos Aires met namen als Linda Watson (Brünnhilde), Jukka Rasilainen (Wotan) en Andrew Shore (Alberich).
BravaNL: donderdag 31 oktober en vrijdag 1 november om 20.30 u.

De Hamburgische Staatsoper (foto: Kurt-Michael Westermann)
De Hamburgische Staatsoper (foto: Kurt-Michael Westermann)

Verdi in Hamburg
Niet de Hamburger Staatsoper – met een gele M op het dak – maar de Staatsoper Hamburg, zo heet het operahuis in Noord-Duitsland. Deze weken zijn er drie premières van opera’s van Verdi. Op zondag is dat I due Foscari. Dirigente Simone Young staat voor het koor en orkest van de Staatsoper, solisten zijn onder anderen Andrzej Dobber en Giuseppe Fillianotti.
WDR Radio 3: zondag 27 oktober om 17.55 u.

Audio

De Tuin van Bill Christie
Een montage van verschillende werken van componisten als Rameau, Montéclair en Gluck leidt tot een tuin der vocale lusten onder de titel Le Jardin des Voix. William Christie leidt zijn Arts Florissants in dit concert tijdens de NTR ZaterdagMatinee. Solisten zijn onder anderen Daniela Skorka, Emilie Renard en Benedetta Mazzucato.
Radio 4: zaterdag 26 oktober om 13.00 u

Billy in Göteborg
In NTR Opera Live kunt u luisteren naar een recente opname van de opera Billy Budd van Benjamin Britten, uitgevoerd in de Opera van Gotebörg. De solisten waren onder anderen Mathias Zachariassen als Captain Vere, Joa Helgesson als Billy Budd en Clive Bayley in de rol van John Claggart.
Radio 4: zaterdag 26 oktober om 19.00 u.

Weektip

Alex Penda.
Alex Penda.

Clemenza online
Op 1 november gaat de opname van La Clemenza di Tito, gemaakt in De Munt in Brussel, online. Gedurende drie weken is de opera, die nog tot 26 oktober wordt uitgevoerd, te bekijken op de website van De Munt. Veel grote namen werken mee aan deze productie; de meeste rollen zijn dubbel bezet. U ziet in de rol van Tito Kurt Streit of Charles Workman en Véronique Gens en Alex Penda delen de rol van Vitellia. Toch was er maar één regisseur, Ivo van Hove, en staat Ludovic Morlot altijd voor het orkest van De Munt.
Zie de website van De Munt

Vorig artikel

Reisopera speelt La tragédie de Carmen

Volgend artikel

Wisselvallige Vestale in Parijs

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.